Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok olik allt annat som skrivits

Annons

1985 utkom på svenska Gödel Escher Bach, ett evigt gyllene band, av Douglas R Hofstadter (Brombergs). Författaren var okänd men rätt snart kom det att uppstå något av en kultstatus kring boken, både i Sverige och utomlands.

Boken är något så ovanligt som ett försök att korsa rätt avancerade resonemang i vitt skilda discipliner i en skönlitterär form.

Håller man i boken blir man lätt avskräckt. Med innehållsförteckningen slutar den på över 800 tätskrivna sidor.

Ett titt i innehållsförteckning och översiktsavsnittet bidrar inte heller till att lugna den presumtive läsaren. Rubriker som "rekursiva strukturer och processer", "typografisk talteori", "om formellt oavgörbara satser i TNT och besläktade system" kanske inte får en att släppa allt man har och kasta sig över boken.

Om man sedan börjar bläddra i boken kommer nästa varningssignal - sidorna är fyllda med bland annat formler från den formella logiken.

De tre namnen i titeln är matematikern och logikern Kurt Gödel, konstnärern M C Escher och tonsättaren Johann Sebastian Bach. Av de tre är det väl Bach som är mest känd, med sin vidunderligt sköna musik, vars luftiga arkitektur och sinnrika konstruktion fascinerat både musikälskare och matematiker i århundraden.

M C Escher är konstnären som konstruerat alla dessa märkliga världar, där det inte finns något upp och ner och där vattnet rinner uppåt.

Kurt Gödel ruskade om hela den matematiska och logiska världen, när han på 30-talet presenterade sitt ofullständighetsteorem. Han bevisade att man inte kunde visa att vissa matematiska påståenden var sanna eller falska.

Kring dessa personer och deras verk väver Hofstadter en märklig väv, olikt allt annat som har skrivits. Han för läsaren till en värld inte olik den i Alice i Underlandet. De olika avdelningarna binds samman med en märklig dialog mellan Akilles och Sköldpaddan. Det är en värld full av motsägelser och paradoxer.

Det börjar lite lätt vid Fredrik den stores hov i Preussen och monarkens beundran inför Bach, för att gå vidare till en diskussion om kanon och fuga och de sällsamma slingor som de utgör. Därifrån är inte steget långt till Escher och sedan...

Plötsligt är man mitt inne i den tunga boken.

Varligt och lekfullt förser Hofstadter läsaren med den kunskap som behövs för att gå vidare i boken. Hela tiden görs utvikningar till andra områden som till exempel DNA-forskning, dataprogrammering, neurologisk forskning, René Magrittes målningar och John Cages musik, för att nämna några exempel.

Men som sagt, det kan vara läge att citera det som står på baksidan på det exemplar jag har: "Detta är en gåtfull och svår bok" Och, kanske man skulle tillägga en mycket rik och vacker bok.

ORDSPRÅK FRÅN KAP VERDE

Mer läsning

Annons