Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bok med många stänk av badnostalgi

Annons

Det finns inte så få stänk av nostalgi i den alldeles nyutkomna boken Badhusliv. Helena Lind har tillsammans med fotografen Bert Leandersson åkt kors och tvärs i landet från Skåne upp till Gästrikland i sin jakt på kallbadhus.

Åldern på de byggnader de hittat varierar mellan byggnadsminnet från 1793 vid Drottningholms slott till Bjärreds alldeles nyuppförda badhus i cederträ i modern stil eller det "nygamla" i Borgholm från samma år, 2003.

Boken inleds med en kort historik över hur badandet gått till när det lössläppta livet på 1700-talet reglerades samtidigt som hälsoaspekterna genom badläkarnas "underrättelser" i skrift kom in i bilden.

Eftersom simkunnigheten var nära nog obefintlig fick de badande, ganska få vid den här tiden, ofta vistas som fiskar i sumpar.

Så småningom bildades simsällskapen och då byggdes de stora anläggningarna med simbassänger. Ett fint exempel på sådan kunde Falun visa upp genom numera rivna Kålgårdsbadet.

Andra välkända anläggningar var den i Flaten utanför Stockholm - eller vid Hönsan i Hedemora. Beskrivningen av den förstnämnda innehåller sådana detaljer som många minns från sin egen barndom. Cykel- eller i bästa fall bussturen till stranden. Solbullar, mjölkmuggar, lek i vattenbrynet och framför allt långa härliga soliga somrar.

Men i boken finns också de små badhusen, antingen privata eller halvprivata, där ungdomar i lägre tonåren träffades när sommarskymningen föll. Fickkniven eller blyertspennan var med för att inskriptioner eller text skulle finnas kvar "för evigt".

I boken finns Dalarna representerat förutom av badet i Hedemora, badhuset hos Clas Yngström på Norhaga samt badhuset vid Bäckehagens herrgård.

Badresan som gjorts är inte förgäves.

Läs och njut!

MONICA ELMQUIST BROMAN

Mer läsning

Annons