Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En Bob för fred och kärlek

Annons

Bob Hansson är poeten och artisten som kanske mer än någon annan förkroppsligar festivalens motto och namn Peace and Love. Han utstrålar en positiv energi som borde värma upp den mest cyniske misantrop och har skrivit ett öppet brev till Göran Persson om att han borde stoppa vapenexporten eftersom vi alla har varit spermier.

I går var han med och tjuvstartade festivalen och sent i natt kommer han tillsammans med Institutet för höghastighetskonst att göra det oväntade.

Han har varit inbjuden till Peace and Love ett par gånger förut, men först nu har det passat. Timingen hade inte kunnat vara bättre. För första gången känner Bob Hansson att han ingår i ett musikaliskt sammanhang som är klockrent.

- Jag har hållit på i över 13 år och försökt få till "talad rock'n'roll", men det har aldrig funkat. Antingen har musiken tagit över eller så har det varit tvärtom.

Bob Hansson & Institutet för Höghastighetskonst bildades 1999 och i våras släppte de en skiva, baserad på Bob Hanssons poesi, två musiker, loopar och trummaskin. Sedan dess har bandet utökats med bland annat en basist och en trummis och består nu av sex personer förutom Bob själv. Det var efter tillskottet som det sade klick. Sex människor med passionerade förhållanden till sina instrument förlöste tillsammans helheten och förstärkte orden. Bob Hansson öser en flod av lovord över sina medmusikanter - det var helt enkelt människorna som saknades.

- Jag gillar att syssla med peace and love och att hångla. Det är bättre att jobba med människor - en person tar små beslut hela tiden när den spelar. Då blir det levande. Hur bra en dildo än är så kan den inte ersätta en nervös, halvslak pojksnopp. Det hoppas jag i alla fall inte.

Varför konserten på Hultsfred blev så magisk - trots att han fick en kraftig elchock av mikrofonen vet han egentligen inte. Det var bara så att allt stämde.

- Jag är jätteglad och tacksam. Har man hållit på så länge är man inte bortskämd med att det händer nya saker med en, säger han.

- Jag har en ambition att förändra rummet när jag går upp på scenen. Men först och främst blir jag ju förändrad själv. Den energin kan man ge tillbaka och ganska ofta blir det peace and love rakt av - då är mänskligheten vacker, säger Bob Hansson.

- Det bästa sättet att nå människor är att vara så naken som möjligt. Ju mindre skydd jag har på mig, desto bättre blir det. När jag går upp på scen åker en massa skydd av. Jag känner en trygghet i den situationen - jag vet att jag inte behöver vara perfekt.

Möt Bob Hansson i natt på Rockfickan. Utan skydd.

ANDERS GUSTAFSSON

Mer läsning

Annons