Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En blivande bonde

Annons

-Vi funderar på att skaffa en bondgård någonstans i Sörmland och håller på att se oss om efter något lämpligt, berättade Göran Persson på en presskonferens efter sitt tal vid dalasossarnas distriktskongress som hölls i Malung.

Bonde kan han alltså tänka sig att bli, men han ger i dag inte mycket för det gamla bondepartiet, centern, som han angrep i sitt tal vid distriktskongressen.

- Förr var det centern som tillsammans med oss tog ansvar för landet. I dag är centerledaren Maud Olofsson vad moderaternas Bohman var på 70-talet, emot allt som vi föreslår och skäms inte för det, sade Göran Persson, och partikamraterna vid kongressen applåderade.

Talet som statsministern höll vid distriktskongressen i Orrskogen var hans blivande 1 maj-tal, ett engagerat och engagerande framförande.

- Jag kommer att besöka några kongresser ute i landet och hålla det här talet, och det här är första gången. I huvudsak blir det mitt 1 maj-anförande, sade Persson innan han tog talarstolen i besittning med stor pondus.

Han talade om det viktiga politiska arbetet, att demokratin försvagas om färre vill vara med och påverka, att man ska behandla varandra med respekt även om det är obekväma beslut som måste genomföras, att ingen är så stark att den kan ensam göra allt och att ingen är så svag att man inte kan bidra med något. Alla har samma värde och samma ansvar.

Samma grundsyn torgförde han också när det gäller politiken i världen, i EU och FN:

- Ingen stat är så stark att den kan bestämma över alla andra, ingen är så liten att den inte ska få tala för sin uppfattning, sa statsministern och menade att det är dags att reformera FN.

Persson försvarade den offentliga sektorn och omfördelningen som pågår med neddragningar av försvaret för att förstärka andra bitar i samhället med syfte att öka människornas inre trygghet.

Han försvarade också de kritiserade övergångsreglerna inför EU-utvidgningen.

- Eftersom de andra länderna har valt att utnyttja övergångsregler så måste vi också göra så. Annars kan vi drabbas av ett överutnyttjande av vårt välfärdssystem, menade Persson.

Fem s-veteraner fick vid kongressen ta emot Erlandermedaljen direkt av statsminstern - Torris Lars Larsson, Helmer Tollsten, Inger Hestvik, Irene Vestlund och Sune Larsson.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons