Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En blandning av folkmusik och sägner

Annons

Malin Foxdal började skapa Brorslotten som ett projekt under sista året på Musikhögskolan.

- Idén har legat och gnagt i flera år. Jag ville göra en föreställning där jag utforskade det folkliga berättandet, säger Malin Foxdal.

Musiken i föreställningen är till hälften Malins egen, med traditionell folkmusik bildar musiken en bakgrund till Malins berättarröst och sång. Jon Holmén spelar mandola och fiol, Jonas Brandin spelar fiol, tillsammans med Malin har de arrangerat musiken och skapat föreställningen.

- Det är skillnad att spela i en berättande föreställning jämfört med en vanlig konsert. Nu har vi en känsla att utgå i från, säger Jon Holmén.

Brorslotten börjar med att placera publiken i stämningen kring det Stora Kopparberget vid tiden för det stora raset.

Det är sot och rök som täcker in staden och likt öppningsscenen i en film sätts publiken in i livet under år 1687.

Berättelsen bygger på den gamla historien om Brorslotten och Systerlotten, de två stora kopparfyndigheterna som vaktas av jättar. Kårebocken och upptäckten av Systerlotten, dagens koppargruva, har vävts in i en historia om lappen Jarvis som utsätts för Falubornas förnedring och anklagas för stöld.

- Det finns många olika myter och legender kring gruvan. Men jag tycker inte att det gjorts något som sätter samman allt på det här sättet, säger Malin Foxdal.

I den gamla kornladan på Staberg har föreställningen nu spelats nio gånger och tre föreställningar återstår. Publiken har varit i alla åldrar och efter torsdagens föreställning kommer två barn fram till Malin Foxdal.

- Ligger skatten kvar frågar de i kör, och menar den guldskatt som nämnts i föreställningen.

Det är tydligt att hela publiken sugits med i berättelsen. För upphovsmakarna har tanken varit att locka alla.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons