Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En bit av Sven Bergs bildhistoria försvann

Annons

Berg tillhör den del av det fotograferande folket som skickat in sina filmer för framkallning till Apport Foto.

I dag ligger minst 5 000 herrelösa filmer hos posten i Uppsala.

Apport ligger illa till ekonomiskt. Försiktigt uttryckt.

Enligt Upsala Nya Tidning uppgår företagets skulder till mellan 30 och 40 miljoner kronor.

Bland annat har man krav från Posten och Kodak om sammanlagt 20-25 miljoner kronor.

Apport framkallar sina filmer i Oslo, men posten befattar sig inte längre med försändelser kopplade till det aktuella företaget.

- Jag blev otroligt misstänksam när jag upptäckte att firman inte alls höll de utlovade leveranstiderna, en sak som för det mesta fungerat, säger Sven Berg.

När det gått bortåt tio dagar - firman garanterar leverans inom några få dagar - tog jag telefonen och ringde upp och möttes av besked att företaget var stängt på grund av sjukdom. Samma svar fick jag på fyra olika avdelningar inom företaget. Då började jag undra om pesten dragit fram över Uppsalaslätten och kontaktade konsumentrådgivaren i Smedjebacken för att höra hur jag skulle förfara.

- Hon kunde då ge mig beskedet att Apport hamnat i ekonomiska svårigheter och att man börjat titta på företagets verksamhet, säger Sven Berg.

Enligt UNT strömmar det hela tiden in nya betalningskrav till företaget och posten befattar sig inte längre med försändelser till och från detta.

Just nu ligger ett 30-tal anmälningsärenden inne för behandling. Bland annat en krav från ett tryckeri i Finland på 8,1 miljoner.

Apport har länge haft ekonomiska bekymmer. 2001 redovisade man en förlust på 11 miljoner och 2002 blev underskottet 18 miljoner. Trots detta kunde ägaren, Georg X Gikas med adress i USA, ta ut cirka 1,8 miljoner i lön varje år. Detta enligt UNT.

Förutom uppmärksamheten runt företaget, i UNT, har också radion börjat intressera sig för Apports affärer och konsumentrådgivare Gunnel Eriksson i Smedjebacken kan bekräfta att oroliga och arga kunder i Västerbergslagen börjar höra av sig och fundera över hur man ska bete sig för att få tillbaka sina filmer.

Lars Melchersson vid Kronofogdemyndigheten i Uppsala berättar att konkursförhandlingar genomförs 16 april.

- Det är givetvis en besvärlig situation som uppstått. Främst för de anställda som inte fått någon lön, men även för kunderna. Det är dock ingen fara att filmerna ska försvinna i tomma intet.

Man kan hoppas att någon annan tar över Apports åtaganden.

Händer inte det så returneras filmerna till kunden så att han kan få den framkallad på andra ställen, säger Lars Melchersson till NLT.

Dagligen strömmar stora mängder ny film för framkallning in till Apport.

Som läget nu är blir leveranstiden till Sven Berg och andra osedvanligt lång. Ingen vet egentligen hur lång.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons