Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En avgörande dom

Annons

Efter en rad förfrågningar beslutade Lotteriinspektionen för en tid sedan att granskar det internationella nätverksföretaget GoldQuest International Ltd.

Företaget har snabbt fått fäste i Sverige och många privatpersoner har engagerat sig i verksamheten. Inte minst i Dalarna, där GoldQuest påbörjade sin värvningsverksamhet förra året. I dag har företaget 50 medlemmar i Falun-Borlänge, som samtliga investerat i minst ett guldmynt för 8 000 kronor.

Enligt Lotteriinspektionen handlar det om ett kedjebrevsspel. Sådana är förbjudna enligt svensk lag. Med det som underlag polisanmäldes GoldQuest för ett par månader sedan.

Polisanmälan har inte lett till utredning. Den har istället lagts på hög i väntan på en dom i ett parallellfall. I förra veckan kom den. Då meddelade Malmö Tingsrätt att man bedömt företaget Worldnet och dess verksamhet som ett kedjebrevsspel. Samtidigt dömdes tre personer i Malmö och Lund till dryga böter för sin inblandning i Worldnet.

- Vi kan väl anta att domen kommer att överklagas. Personligen skulle jag bli förvånad om det inte blir så, säger Leif Håkansson vid polisen i Lund.

Polisen kommer att avvakta ett eventuellt överklagande innan beslut om GoldQuest-utredningen tas. Den 10 mars, vilket är sista datum för överklagan i Worldnet-fallet, ska ärendet tas upp till diskussion. Bland annat kommer polisen att föra en dialog med Lotteriinspektionen och företrädare för det hårt kritiserade GoldQuest International.

- Vi kommer naturligtvis att analysera den dom som finns. Efter det visar det sig om vi delger GoldQuest misstanke om brott, säger Leif Håkansson.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons