Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av tre Pan parker

Annons

När Fulufjällets nationalpark invigdes av Kung Carl Gustaf på tisdagen var det Sveriges 28:e nationalpark som nu såg dagens ljus. Senast vi fick en ny nationalpark var för 20 år sedan. 385 kvadratkilometer unik fjällnatur har nu skyddats för exploatering, samtidigt som den görs mer tillgänglig för besökare.

Men av Sveriges alla nationalparker är Fulufjället den enda som ingår i nätverket Pan Parks som tillkommit på initiativ av Världsnaturfonden.

På tisdagen överlämnade Kung Carl Gustaf certifikaten till företrädare för de tre nationalparkerna. Förutom Fulufjället ingår också den finska nationalparken Oulanka och den slovenska nationalparken Bieszczady.

Certifieringen innebär att parkerna förbinder sig att följa vissa, mycket stränga regler. Reglerna ska garantera bästa möjliga vård av naturen, och att man ska verka för en uthållig turism som inte förstör ekosystemen i området.

- Men det handlar inte bara om att bevara naturen i området, berättar Vladivoj Vancura i Pan Parks styrelse.

- Det gäller också att få lokalbefolkningen delaktig i skötseln och beslutsprocessen i skötseln av parken och att parken ska ge jobb och inkomster till lokalbefolkningen.

- Inom tre till fem år hoppas vi ha ett stort nätverk av Pan Parker i Europa, och med tiden i hela världen, sa Vladivoj Vanura.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons