Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En av tio kvinnor kränks

Annons

- En chockerande hög siffra. Ändå vet vi att det finns ett stort mörkertal, berättar Eva Karlström, barnmorska vid Gagnefs vårdcentral.

Barnmorske- och ungdomsmottagningarna i kommunen har under ett år deltagit i socialstyrelsens projekt "Tack för att ni frågar". Alla gravida kvinnor och alla som sökt för preventivmedel har tillfrågats om de någon gång utsatts för kränkande behandling eller övergrepp.

Personalen vid mottagningarna har ställt frågan till omkring 1 000 kvinnor och av dem har ungefär 100 berättat att de utsatts för olika typer av kränkningar, berättar Karlström.

Barnmorskan säger att hon chockerats över att höra vad kvinnor utsätts för av män i deras omedelbara närhet. Hon summerar resultatet av Gagnefsundersökningen i följande punkter:

Våld mot kvinnor är betydligt vanligare än vad folk i gemen kan tro.

I ett antal fall handlar det om grovt övervåld.

Våld och kränkande behandling förekommer i alla åldersgrupper och i alla sociala skikt.

- Ändå ligger resultatet i Gagnef under genomsnittet för hela projektet, berättar Karlström.

Totalt 9 300 kvinnor i tre landsting har svarat på frågan och av dessa har 14 procent, nära 1 300 kvinnor, svarat ja. De flesta av dem har uppgett att kränkningarna inträffat tidigare, under barndomen, tonåren eller en tidigare parrelation.

Men närmare 140 kvinnor berättade om en pågående våldssituation och 34 av dem var gravida vid tillfället.

Omkring 150 av kvinnorna har bett om hjälp i någon form. Ett 40-tal av de tillfrågade ville göra polisanmälan om våldet och 26 gjorde anmälan till socialtjänsten.

Innan Karlström och hennes kollega, Marianne Bröms, som även jobbar vid ungdomsmottagningen, inledde projektet såg de till att skapa ett nätverk av personer, som på olika sätt kan bistå med råd och inte minst hjälp till de kvinnor som utsätts för kränkande behandling eller vill ha hjälp med att bearbeta tidigare upplevelser.

Att socialstyrelsen valde att genomföra projektet med hjälp av barnmorskor beror på att de ofta har en nära och förtroendefull relation till sina patienter. I Gagnef har de också fått enbart positiva reaktioner från de tillfrågade.

- Problemet med våld mot kvinnor har uppmärksammats på allvar under senare år och alla är överens om att det är fullständigt oacceptabelt. Samtidigt är det svårt att göra någonting åt. För att vi ska kunna det måste kvinnan inte bara vilja, utan också våga berätta och ta itu med problemet. Vi måste också ha klart för oss att det är sjukligt att slå och på andra sätt kränka en annan person och att även de män som slår är i behov av stöd och vård, fastslår Karlström.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons