Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En arkitekt med heligt uppdrag

Annons

Sjöberg skulle egentligen bli stenhuggare, precis som far och farfar.

Men han blev arkitekt i stället.

Och vid sidan av de traditionella ritjobben har han specialiserat sig på att restaurera och rita nya detaljer i kyrkor, bland annat i Bjursås kyrka och Annakyrkan i Slätta/Herrhagen.

Sjöberg är mannen bakom mycket nyskapat i Stora Kopparbergs kyrka, denna enorma katedral som räknas som ett av Faluns äldsta byggnadsverk med anor från 1300-talet.

- Jag började arbeta i denna kyrka 1963. Då byggde vi vapenhuset och lade ett nytt golv. Dessutom ritade jag glaspartiet som vetter in mot kyrkorummet. Senare gjorde vi också orgelläktaren, säger Erling Sjöberg, numera pensionär, men fortfarande ivrigt arbetande med nya arkitektjobb.

I Kopparbergs kyrka syns spår av hans ritkonst överallt.

Det gamla altaret, längst fram i kyrkan, är restaurerat. Den ursprungliga stenen är framtagen.

Han har skapat nya ljudpulpeter och ritat fundamentet kring den nya orgeln.

Det alldeles nya Mariakoret, längst fram till vänster i kyrkan, bär också hans signum.

- Idén till altarets utseende kommer från Mats Hulander (kyrkoherde i Kristine församling, reds anm). Vi har förresten arbetat tillsammans med många nya arbeten i kyrkan. Vi har alltid kommit väl överens, säger Sjöberg, som förädlade idén och gjorde den till verklighet.

Träaltaret står på ben, där färgen frästs in. Altaret är snickrat av Per Målare i Gagnef.

- Det är viktigt med symboliken. Här finns vatten och berg, gruvan och naturen, säger Hulander, som kunde konstatera att altaret - som används vid dop och mindre mässor - invigdes strax före jul.

Det heter Mariaaltaret. Följdriktigt, eftersom träreliefen med Maria och Jesusbarnet - en av kyrkans äldsta detaljer - hänger bredvid.

Erling Sjöberg älskar att arbeta i kyrkan.

- Årsringarna ska synas. Man måste få förändra saker i en kyrka, även om det självklart ska ske med varsam hand.

- I kyrkan härskar det tysta språket. Där orden tar slut tar händerna vid.

- Symboliken i kyrkan är viktig. När vi bygger nytt eller rustar något är det som att tända en gnista mellan två evigheter. Det gäller att se helheten i ett kyrkorum, säger Sjöberg.

PER MALMBERG

Mer läsning

Annons