Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En arena för friidrott

Annons

- Vi började för två år sedan och en del banor är klara och i riktigt fint skick. Drömmen är att arbeta vidare och kunna göra en 400 meters löparbana med stybb runt bandyplanen, men för att klara det behöver vi mer pengar och vi hoppas att kommunen ska kunna ställa upp med bidrag till nästa år, säger Janne Jansson och Conny Jansson som är två av friidrottens eldsjälar i Malung.

På 40- och 50-talen var fri-

idrotten stor i Malungs IF. Men sedan tog fotboll och ishockey över det mesta av intresset och resurserna. Banorna på Skinnarvallen låg i träda och såddes igen.

På 80-talet fick friidrotten en renässans genom bland andra eldsjälen Conny Jansson, som fick igång ungdomsverksamhet trots att man inte hade några riktiga banor att träna och tävla på.

- Under sådana förutsättningar var det svårt att arbeta i längden. Det krävs att man har riktiga möjligheter om man ska utvecklas som friidrottare. En arenaidrott behöver en arena, säger Conny.

Trots att verksamheten under 90-talet gått på tomgång har drömmen om en arena hållits vid liv. Genom en större donation från en privatperson fick friidrotten möjlighet att realisera sina drömmar.

Man startade en ny förening, Malungs friidrott och på kommunal mark på Sportfältet, vid bandybanan, började man anlägga banor för två år sedan.

I dag har arbetet kommit så långt att man har en 120 meters rakbana med rödstybb för sprinterdistanser samt en bana för hoppgrenarna. En kastring är på gång liksom en materialbod.

- Rödstybbsbanorna är i fint skick, lika snabba som allvädersbanor, säger Conny Jansson.

För att kunna bygga löparbanan hela varvet runt med sex banor i bredd behöver friidrotten mer pengar. Klubben har i år sökt bidrag av kommunen med

350 000 kronor och det ska behandlas i budgetarbetet inför nästa år.

Ett annat problem som dykt upp är att friidrottens höjdhoppsbädd är spårlöst försvunnen.

- Bädden som består av tre tjocka mattor magasinerades i ishallen i slutet av 80-talet. I dag vet ingen var den är och vi har sökt runt om i bygden på tänkbara ställen utan resultat. Om någon vet var matten finns är vi tacksamma för tips, en ny matta kostar minst

30 000 kronor, och den behövs om man ska hoppa höjd, säger Jansson och Jansson.

Nöjda är de ändå med att se hur arbetet går framåt, om än sakta.

- Men det går framåt och det är roligt, säger de.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons