Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En antik premiär De satsar på antikmässa i Tällberg - som de hoppas blir en tradition

Annons

Farfars fars släde från 1887, hans brännvinskagge från 1881 och en av släktens höghjulingar, utlånad från en gård i Laknäs.

När Klockar Per Sandberg i Tällberg ordnar antikmässa den kommande helgen finns hans egen släkthistoria i högsta grad närvarande. I hotelldelen finns dessutom flera av de föremål som mor hade i sin antikvitetsaffär i Tällberg omkring 1937.

- Men de föremålen är inte till salu. De finns här som utställning och inspiration.

- De ger också en extra krydda när jag guidar i byn och kan peka på vilka gårdar de hittats i, fortsätter Klockar Per.

22 handplockade utställare från Dalarna, Hälsingland, Västmanland och Södermanland kommer att finnas på plats. Hälften inne i den nybyggda Kultursalongen och hälften i de olika hus som finns på Hotell Klockargården.

Dessutom finns Dalarnas museum med och visar några av sina alster och en del hantverkare med anknytning till antikviteter finns också på plats.

Ulla Börjesson med mångårig erfarenhet av antikviteter är den som ansvarar för mässans kvalité, maken Lars Ekström har hand om marknadsföringen och Klockar Per själv är spindeln i nätet med koll på allt.

Vid lunch på valborgsmässoafton slås portarna upp. Då har kvällen och natten ägnats åt att färdigställa lokalerna eftersom flera konferenser pågår på hotellet.

När sover du?

- Det får bli sedan, säger han med ett leende.

Varför drar du igång den här mässan?

- Tällberg är ingen after ski-ort. Våra hotellgäster kommer för kulturen och det saknas en riktigt bra antikmässa i länet sedan flera år. Dessutom var den här helgen "ledig", inget speceillt evenemang så då passar vi på.

Idén var din, men helgen är ett samarbete mellan flera hotell i byn?

- Det stämmer. Antikmässan är här hos oss, men vi samarbetar med Gyllene Hornet och Dalecarlia för att göra det här till en riktig kulturweekend med både mässa, dans och spa.

Och redan innan premiären för antikmässan i Tällberg är Klockar Per Sandberg säker på att det blir en fortsättning.

- Jag tror inte det är någon tvekan längre. Antikmässan ska bli en tradition helgen vid valborg och första maj, slår han fast.

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons