Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"En ansiktslyftning"

Annons

Styrelsen framför bland annat att Apollo 1 är en fristående ekonomisk förening med ansvar för bland annat underhåll och förbättringar av fastigheten.

Så har också skett under alla år, betonar styrelsen, utan samverkan med eller krav på likhetsprincipen från de två grannföreningarna Apollo 2 och 3.

I höstas gav byggnadsnämnden Apollo 1 bygglov för om- och utbyggnad och inglasning av 57 balkonger vid Norra Järnvägsgatan, Engelbrektsgatan och Köpmansgatan.

Apollo 2 och 3 överklagade bygglovet till länsstyrelsen - liksom tio av de cirka 80 medlemmarna i Apollo 1. I klagoskrifterna hävdades att större balkonger skulle få avsevärd negativ påverkan på byggnadens och kvarterets tidstypiska utseende.

Så är det inte alls, framför styrelsen för Apollo 1 till länsstyrelsen. Snarare tvärtom.

"Vi kan inte se att det ÕtidstypiskaÕ 60-talsutseendet försämras. Tvärtom tycker vi att fastigheten får en ansiktslyftning. Att det är så unikt med 50-60-talshus förstår vi heller inte då det finns många sådana hus i omgivningen. Det tidstypiska är väl redan brutet då ex. en förening bytt från tvåkupigt tegel till trapetskorrigerad takbeläggning."

Styrelsen förklarar att man väljer att investera i större balkonger i ett läge då de befintliga balkongerna ändå måste renoveras på grund av rostskador.

Att enbart reparera skadorna skulle medföra stora kostnader utan att ge något mervärde. Därför menar styrelsen att det är en bra idé att passa på att bygga ut balkongerna.

"Rätta tiden för att ändra till större balkonger måste vara när man står inför en omfattande och kostnadskrävande reparation. Gemensamt för överklagandena är att man anser att Apollo 1 ska renovera de gamla balkongerna precis som de båda andra föreningarna gjorde för några år sedan. Detta tycker inte vi är ekonomiskt försvarbart för vår förening."

Sven Ångquist, jurist vid länsstyrelsen, tror att länsstyrelsen kommer med sitt beslut i balkongträtan under våren.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons