Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En akut kovändning

Annons

På måndag avgör landstingspolitikerna hur kommande besparingar på omkring 75 miljoner kronor ska genomföras. Enligt det förslag som skickats till politikerna ska akuten i Avesta och Ludvika stängas på natten.

Men socialdemokraternas senaste partigruppmöte slutade med en kovändning i elfte timmen. Nu talar allt för att nattakuten i Avesta och Ludvika blir kvar trots allt på bekostnad av dagkirurgi och planerad ortopedi.

- Som representant för södra Dalarna kan jag kan stå upp för det här nya förslaget. Det är en ganska bra lösning, säger Hans Larsson (s) som är ordförande i södra Dalarnas hälso- och sjukvårdsnämnd.

Sedan tidigare råder politisk enighet om förslaget att 80 vårdplatser ska bort. Däremot går åsikterna isär om nattakuten i Avesta och Ludvika. Frågan har splittrat landstingsfullmäktiges socialdemokrater, vilket äventyrat ett majoritetsbeslut vid kommande fullmäktigemöte.

Men i och med kovändningen råder en klar majoritet för nattöppna akutmottagningar, något som moderaterna hela tiden förespråkat.

- Det här är en politisk seger för oss, men jag är inte förvånad, det har varit splittrat i majoriteten ett tag, säger oppositionsråd Jan Wiklund (m).

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons