Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En 80-åring med spring i benen

Annons

I morgon lördag går Vasastafetten mellan Sälen och Mora för trettonde året. 420 lag är hittills anmälda för att med gemensamma krafter beta av den klassiska vasaloppssträckan utan skidor.

Tävlingen klassas i dag som den största stafettävlingen i Norden, och om sträckan som alla springer skulle slås ihop, skulle det räcka jorden runt.

Jorden runt skulle man kanske också behöva leta för att hitta en lika pigg och tävlingsglad 80-åring som Liselott "Locki" Skans i Sundborn.

Locki Skans är barnbarn till Carl Larsson.

Hennes mor Brita var konstnärens femte barn, och Locki arbetar fortfarande som guide på sin morfars välkända gård i Sundborn.

I juli fyllde hon 80 år. Men det hindrar henne inte att medverka i årets Vasastafett som Carl Larsson-gårdens anställda ställer upp i.

Varje lag har tio tävlande och sträckan delas upp inom laget.

- Jag ska springa 4,5 kilometerssträckan, berättar Locki. Men det är väl ingenting, jag brukar gå till jobbet mellan Falun och Sundborn!

- Det viktigaste är i alla fall att vi som lag fullföljer loppet, resonerar hon.

Locki är troligen äldst i årets löparstafett. Men hon är också i toppform. I vintras gick hon på gymnastik hela tre gånger i veckan, och hon tar sällan bilen.

- Det är nyttigt att gå, förklarar hon. I dag får vi för lite motion genom att vi åker bil och sitter inne framför datorerna.

- Annat var det på morfars tid, fortsätter hon. Då var det mer naturligt att röra på sig.

Och Locki tar morgondagens tävling på fullaste allvar:

- Jag har köpt mig tajta träningsbyxor. Jag kommer minsann inte att se mer annorlunda ut än de andra. Så det så!

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons