Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En 22-åring dömd för många brott

Annons

Han var inte mer än 17 år när han första gången dömdes för brott. Året var 1997 och det handlade om försök till grov stöld och ett fall av grov stöld. Efter det gick det snabbt utför.

Tonåringen började ta narkotiska preparat. Han gjorde sig skyldig till fler brott och umgicks med medlemmarna i en av Borlänges grovt kriminella grupperingar. I hans närhet fanns bland annat mannen som avlossade nackskottet på Stella Blu och dennes yngre bror, som just nu avtjänar ett långt fängelsestraff för väpnat rån.

År 2001 fanns den då 20-årige mannens namn antecknat åtta gånger i belastningsregistret. En övervägande del av fallen handlade om förmögenhetsbrott och trafikförseelser.

Då det inte betraktades som särskilt grov brottslighet, blev straffet lindrigt när han samma vår dömdes för misshandel vid Falu tingsrätt. 20-åringen fick förlängd skyddstillsyn och böter, efter att ha slagit och skallat en man i centrala Borlänge.

"Jag minns inte att jag har gjort det. Allt blev bara svart och sedan vaknade jag upp i en polisbil" sade han till sitt försvar under tingsrättsförhandlingarna.

Det var den 22 april 2001. Två år, en månad och en dag senare misstänks han igen. Den här gången med dödlig utgång. Enligt vittnen utförde han dådet med total nonchalans.

När han utdelade den sista sparken mot den liggande mannens huvud, talade han samtidigt i sin mobiltelefon.

När offret två dygn senare dödförklarades var den misstänkte gärningsmannen redan långt från platsen. Han lyckades gömma sig i 31 dagar, innan han i förrgår greps av polisen.

Han är 22 år. Och misstänkt för mord.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons