Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En 10 000 metersorder

Annons

- Detta är en enskilt mycket stor order för Ericsson network technologies och framförallt ett

genombrott för vårt nya kabelkoncept, säger en märkbart stolt Bernt Jansson, som tillsammans med kollegan Lars Efraimsson, fick åka i förväg till Bohuslän för att på plats övervaka arbetet när kablarna läggs ner i havet.

Men vi tar det från början.

Florön och Storön är två obebodda öar som ingår i ögruppen Väderöarna. Storön ligger exempelvis långt västerut, nära Koster. Nu pågår ett arbete med målsättningen att skapa ett turistcentra för de båda öarna. Men för att klara detta krävs elektricitet. Därför har kraftbolaget Fortum service beställt dessa kablar av

Ericsson network technologies i Falun.

Det intressanta är att Ericsson network technologies framställt en ny typ av kabel som på ett bättre sätt än tidigare klarar de påfrestningar som en kabel i öppet vatten utsätts för. Kabelns livslängd blir alltså längre.

- Jag vill påstå att vi nu, jämfört med konkurrenterna, ligger i framkant i utvecklingen av den här typen av elkablar, menar Bernt Jansson.

Det var kabel av den här typen som i går inledde sin specialtransport från Falun till västkusten.

Det var tre trummor på 26 ton styck, som normalt bara används för internt bruk, som nu lånades ut för att transporten skulle bli möjlig att klara av.

När kablarna kommit fram ska de läggas ut på en sträcka av tio kilometer varav sju kilometer är på öppet hav.

ANDERS HANSSON

Mer läsning

Annons