Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU-utspel möts av kalla handen

Annons

Folkpartiledningens ställningstagande för en ny folkomröstning om EMU möts av kalla handen. Frågan om ett EMU-medlemskap och ny folkomröstning är inte aktuell, säger finansminister Anders Borg (m).

Hans statsrådskollega, EU-minister Cecilia Malmström (fp), hävdar däremot att det är dags att ta upp frågan igen. Inte minst därför att flera nya länder kommer att gå med i EMU. Sverige har också förlorat ekonomiskt på att stå utanför, enligt Malmström som tror på en EMU-omröstning tidigast 2010.

Men Göran Hägglund ser inga skäl att ändra hållning.

Däremot vill han inte sia om nästa mandatperiod.

Även centern, som säger nej till svenskt EMU-medlemskap, är ytterst skeptiskt till att aktualisera frågan om en ny EMU-omröstning.

Finansminister Anders Borg (m) upprepar regeringens tidigare besked: Frågan om ett EMU-medlemskap och ny folkomröstning är inte aktuell.

"På lång sikt vore det bra för Sverige att gå med, men förutsättningen för detta är ett brett folkligt stöd", fortsätter Borg i en skriftlig kommentar. Det stödet saknas alltså i dag, och Borg har inget att tillägga:

TT: Och nästa mandatperiod?

Om svenskarna hade röstat om euron i maj i år hade det blivit ett tydligt nej, enligt SCB:s senaste mätning. I maj svarade 53,8 procent att de skulle rösta nej till euron, medan 33,3 procent skulle rösta ja. Andelen osäkra uppgick till 13 procent. I folkomröstningen 2003 vann nej-sidan med 56,1 procent mot ja-sidans 41,8 procent.

TT

Mer läsning

Annons