Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU-nej kan kosta skjortan för låntagare

Annons

Handelns utredningsinstitut har ställt samman hur mycket hushållen har i bostadslån i snitt i varje kommun.

Typhushållet i Sverige har en låneskuld på 432 000 kronor och i Smedjebacken är snittet på 440 000 kronor. Vilket inte bara är över snittet i landet, utan den högsta siffran i hela Dalarna.

- Jag tror att förklaringen ligger i att många hushåll i kommunen bor i egna hus, säger Johan Eklund, stiftelsen Sverige i Europa.

Med en så hög belåning blir följden att hushållen i Smedjebacken är mycket känsliga för förändringar i räntenivåerna.

I dag har Sverige en procentenhet högre ränta än de övriga länderna inom EU. För Smedjebacksborna innebär det att de betalar 4 407 kronor mer i ränta än övriga medborgare i Europa.

- Får vi ett ja i höst kommer den svenska räntan att hamna på samma nivå som övriga länder och därmed får Smedjebacksfamiljen nästan 400 kronor mer i plånboken per månad, hävdar Johan Eklund.

Enligt honom och Handelns utredningsinstitut är inte den nuvarande situationen och vad som händer vid ett ja det som är det stora problemet.

- Det mesta pekar mot att det kommer att bli en kraftig höjning av räntan om det blir ett nej och skälet är helt enkelt att behovet av att skydda kronan blir mer påtagligt.

En svensk ränta på cirka tre procentenheter över den inom EMU anser utredningen och Johan Eklund vara en rimlig bedömning, där låg räntan innan Sverige gick med i EU.

- Då skulle räntekostnaderna bli drygt en tusenlapp högre per månad för Smedjebacksfamiljen.

Johan Eklund hävdar att detta är väl grundade antagande och som bygger på väl kända fakta. Vid ett torgmöte på måndagen fick Smedjebacksborna ta del av de uppgifter som Handelns utredningsinstitut kommit fram till.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons