Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EMU-duell på gågatan

Annons

- Hur många av er skulle lämna ifrån er sin privata ekonomi till folk i utlandet, och låta dem bestämma över er. Det är inte klokt, sade Warren Willey.

- Sverige utökar sina möjligheter att påverka, kontrade Per Erik Granström.

- I dag åker penningpolitiken som en liten båt på Väsman utan åror, så liten möjlighet har vi att påverka, vi måste säga JA, fortsatte Per Erik Granström.

Frågan är svår men många i publiken lade sig i och hade sin åsikt klar.

- Ja-sidan pratar så mycket tok, sade en dam i publiken.

En hel del människor hade hittat till debatten i Ludvika denna soliga lördagsmorgon, och alla lyssnade intresserat för att de sista dagarna före valet skulle kunna bilda sig en uppfattning om vi i fortsättning ska ha euro eller kronor.

- Emu är ett instrument där rik blir rikare och fattig blir fattigare, sade Warren Willey bestämt.

- De finska arbetarna tycker att utvecklingen i landet är säkrare nu, och vill vara kvar i Emu. Deras ekonomiska förutsättningar har förbättrats, menade Per Erik Granström.

De verkar båda mycket säkra på att just deras åsikt är bäst för Ludvikabornas framtid.

- Varför ska vi lämna ifrån oss kontrollen? Låginkomsttagarna kommer att råka mest illa ut, sade Warren Willey.

- Om vi handlar med samma valuta i Europa så stärks förutsättningarna för handeln mellan länderna. De länder som är med i EMU har mer handel med varandra än innan de gick med, sade Per Erik Granström.

- Jag är inte intresserad av eliten, jag är intresserad av hur det blir för arbetarna och låginkomsttagarna. Det har inte gått så bra för Tyskland och Frankrike sedan de gick med i EMU, sade Willey.

MARJA ANDERSSON

Mer läsning

Annons