Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emmanuel har rytmen

Annons

I samband med FFF är festivalens kurser nu i gång. Det handlar om kulning och orientalisk dans, men också mer än så. I går inleddes västafrikanska rytm- och trumkursen i Västra skolans gymnastiksal, och lärare är dansmästaren Emmanuel Gomado från Ghana.

Maria Warnström, Carina Bagge och Mia Almqvist har vallfärdat från Stockholm till Falun för att delta i kursen. Målet för dem är att någon gång få komma ner till Ghana och till Emmanuel Gomados internationella musik- och dansskola där. Efter det första inledande passet är de en aning flåsiga, men väldigt upprymda.

- Gillar man att röra på sig, men kanske inte att bugga, då är detta verkligen något att prova på, säger Maria.

- Efter ett par dagar kan vi nog räkna med lite träningsvärk, tror Mia. Men massage kommer att erbjudas, och rytmerna är läkande för kroppen.

- Och Emmanuel är en underbar pedagog, tillägger Carina.

Emmanuel Gomado är så kallad master drummer och dansare på elitnivå. Han räknas även som Ghanas bäste koreograf och turnerar jorden runt vid sidan om sin dansskola.

Det är inte så konstigt att den här kursen är extra populär under FFF - cirka 50 deltagare följde Emmanuels trumma under det inledande passet på måndagen. Och det är märkligt hur afrikanska rytmer kan förändra en vanlig grå gymnastiksal.

Ett steg i rätt takt - och vi befinner oss någon helt annanstans.

JENS NORBERG

Mer läsning

Annons