Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma, 18, från Mora mycket nöjd deltagare

Annons

Emma var inbjuden till mötet efter sin vinst som bästa säljare i Dalarna i projektet Ung företagsamhet. Tillsammans med en flicka från Värmland drog hon igång ett företag som erbjöd danskurser till barngrupper och företag.

Det var i måndags hon träffade delegater från hela världen i Tällberg.

- Först satt vi i en större grupp och diskuterade. Därefter kunde vi gå runt till mindre grupper.

Emma fick bland annat höra att projektet med Ung företagsamhet förekommer även i andra länder under det samlande namnet Isak.

- Skillnaden är att i Sverige ingår det i vår allmänna skola på gymnaisenivå. I Ryssland, till exempel, måste föräldrar betala för att deras barn ska få gå i en skola där en motsvarighet till vårt projekt förekommer.

Emma diskuterade den bakgrunden med konferensens yngsta deltagare, en 17-årig rysk flicka.

Den person som gjorde störst intryck på Emma under samtalen om företagande och företagares villkor var en korean.

- Jag minns inte hans namn. Han var intelligent på flera sätt. Förutom sin kunskap, att kunna dra en slutsats rätt av, hade han även en förmåga tänka runt en fråga. Han betonade att i konktakter med nya företag var det viktigt att liksom i skolan lära sig fakta om företaget inför ett besök. Det underlättar när argument ska presenteras.

Kunde Emma framföra något som de övriga lyssnade på?

- Under mycket prat på mötet om att äldre inte lyssnar på unga så sade jag att genom projektet Ung företagsamhet finns det ändå ett forum för unga att göra sina åsikter hörda.

HANS OLANDER

Mer läsning

Annons