Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emma, 17: Jag har lovat mig själv att bli en bra mamma

Annons

Emma gick första året i gymnasiet när beskedet om hennes graviditet kom. Det var oplanerat, men trots det blev hon glatt överraskad. Någon som inte blev fullt lika glad var hennes jämngamla pojkvän.

- Han trodde att jag skämtade, säger Emma. Det blev en hel del konflikter. Jag var säker på att vårt förhållande var över.

Men så illa gick det inte. I dag är de förlovade och bor tillsammans i en etta i en stad i Dalarna. Båda ser med skräckblandad förtjusning fram emot att bli föräldrar. Deras familjer har försäkrat att de stödjer dem till fullo, däremot har flera av deras vänner vänt dem ryggen.

Fördomarna tar inte slut där. Främmande människor brukar stirra, men Emma säger att hon har slutat att bry sig. Däremot blir hon ledsen av de kommentarer hon får höra.

- Det har hänt att någon äldre tant på bussen nickat mot min mage och frågat om det verkligen är så lämpligt, berättar hon. Då försöker jag spela oberörd. Men visst svider det.

Emma har valt att hoppa av skolan för att kunna vara hemma på heltid med sitt barn. Trots att hon får hjälp av sin pojkvän och sina föräldrar känner hon sig lite orolig. Särskilt för om intresset och orken kommer att hålla i sig.

- Man tänker ju på att det är ett livslångt ansvar. Det är inte som med ett djur du kan sälja om du tröttnar, utan något som påverkar hela livet.

I mitten av december är det dags. Då ska Emma förlösas genom kejsarsnitt, ett val som från dag ett var en självklarhet. Hon har förlossningsskräck och kan inte tänka sig att föda på naturlig väg. Även det har människor i omgivningen reagerat negativt på.

- Vissa säger att jag inte borde ha barn om jag inte klarar en förlossning. Som om rädsla för smärta har något med föräldraskap att göra. Och att jag som är så ung inte skulle kunna ta hand om ett barn. Skitsnack, fnyser Emma.

- Jag har lovat mig själv att bli en bra mamma, den bästa. Och det löftet tänker jag hålla, säger hon.

FK.UNG@DALTID.SE

Mer läsning

Annons