Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Emanuel flög så högt det gick

Annons

- Det bästa med skärmflygning är frihetskänslan, att känna att det bara finns luft under dig, säger Emanuel Brodin.

I söndags hade Emanuel närmare 3 000 meter ner till marken när han flög från Gesunda till trakten av Lindesnäs i Nås.

Närmare bestämt befann han sig på höjden 2 997 meter över skogstrakterna mellan Dala-Järna och Leksand.

- Det finns ingen som flugit så högt i Sverige. Nu har jag lämnat in en ansökan om att få det svenska rekordet, säger Emanuel.

Men det finns ett problem, skärmflygare får inte röra sig inom samma område som flygtrafiken. Gränsen går vanligtvis runt 3 000 meter, men i söndags gjorde ett lågtryck att gränsen kan ha varit något lägre. Därför skulle Emanuel haft radiokontakt med flygledartornet i Borlänge innan han nådde sin högsta höjd, men någon radio hade han inte.

- Vi får väl se om det blir ett svenskt rekord eller om jag får skriva en rapport till Luftfartsverket, skrattar han.

För en skärmflygare handlar det om att få skärmen att lyfta genom att hitta varma vindar som stiger uppåt från marken, termik. Luften stiger tills den möter kallare luft och vid den höjden, molnbasen, kyls luften av och moln bildas. Högre än molnbasen kan inte skärmflygarna nå, då börjar sjunkandet ner mot marken med hastigheten av en meter per sekund.

- Det var en hög molnbas i söndags, det gjorde att jag kunde nå så högt som 3 000 meter. Det var helt fantastiska förhållanden, säger Emanuel.

I länet finns ett 40-tal aktiva skärmflygare. Emanuel har flugit i åtta år och har sedan flytten från Lycksele haft Gesunda som bas för sina turer. Han menar att det är en kombination av tur och skicklighet som gjorde att han lyckades flyga både långt och högt.

- Det gäller att gissa rätt och hitta det ställe där termiken finns. Min kamrat som startade samtidigt fick gå ner efter bara 45 minuter.

CARL-MAGNUS FAGERHOLM

Mer läsning

Annons