Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EM-fotboll på storbild

Annons

En försmak på vad som väntar får Idreborna då EM-fotbollen kommer att visas på storbild i kulturhuset.

- Det är leverantören av utrustningen som visar upp sig. Den utrustning som sedan ska installeras är betydligt större och kräver en del förändringar i kulturhuset, förklarar Karl-Olov Jensen, som lovar att vara en av premiärgästerna i augusti.

Det om EU nu gör som Jensen och Idreborna hoppas. Oavsett vad EU svarar så ska det bli ett digitalt hus i Idre.

- Blir svaret nej, så kommer det bara att fördröja projektet. Då blir vårt förhoppning att få vara med i nästa utdelning av EU-bidrag, säger Karl-Olov Jensen.

Det digitala huset innebär att Idre får tillgång till en verklig förnämlig bredbandservice på mellan en och 2,5 gigabyte. Samtidigt kommer Idreborna, och turister, att kunna se biograffilmer samtidigt som de har Sverigepremiär.

Det är en rad medspelare i projektet om att skapa det digitala huset i Idre med dess bio. Kulturhuset får ta del av Folkets Hus bio verksamhet, därigenom möjligheten till att kunna erbjuda filmpremiärer. Med och jobbar med projektet är även Kungliga tekniska högskolan, KTH. För att förverkliga överföring av spelfilmer kommer den fiberkabel som funnits i ett par år, nu äntligen till nytta.

- Det innebär att Idre och Idre Fjäll redan till hösten kan ha en bredbandsförbindelse med högsta kapacitet, säger Karl-Olov Jensen.

Går planerna i lås så är den bredbandsförbindelsen igång betydligt snabbare än det bredband som upphandlats av kommunen.

Älvdalens kommun finns även med och stödjer projektet digitalt hus med 100 000 kronor varav 40 000 kronor i kontanter.

Därmed skapas lite rättvisa då kommunen nyligen valt att stödja biografen i Älvdalen med 1,6 miljoner kronor.

- Hela projektet digitalt hus är kostnadsberäknat till två miljoner kronor. Vår förhoppning är nu ett EU-bidrag på 705 000 kronor som motsvarar den offentliga finansieringen på lika mycket pengar, säger Karl-Olov Jensen.

I den offentliga finansieringen finns även bidrag från länsstyrelsen, arbetsförmedlingen, region Dalarna, Sparbanksstiftelsen och landstinget. Merparten av den privata finansieringen står ett antal små och stora företag med Idre Fjäll i spetsen för.

- Nu håller vi tummarna för ett positivt beslut i EU. Då ska vi vara igång i augusti, även om möjligheten funnits att vara igång tidigare. Nu tror vi inte att folk vill gå på bio i sommarvärmen, funderar Karl-Olov Jensen.

Parallellt med biograf så kommer det även att skapas förutsättningar för konferenser och mycket mer med hjälp av den moderna tekniken. Som en bonus kommer det mycket kraftfulla bredbandet till ett pris som ska bli mycket konkurrenskraftigt.

NISSE SCHMIDT

Mer läsning

Annons