Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elvisfeber i Garpenberg

Annons

Belysningen är dämpad. I taket sitter spotlights. Ena väggen är klädd med omslag till vinylskivor av Elvis, i glasmontrar myllrar det av små Elvisprylar, det är nålar, kapsylöppnare, nyckelringar, brickor och bilder av olika slag. På bord ligger böcker om Elvis, var av en redan kom ut på svenska 1957.

Elvis Presley från Memphis, Tennessee gjorde utan tvekan intryck på folk redan tidigt i sin karriär och han gör det fortfarande. Kärleken till honom är mycket stark. Hos Thord Jansson och Elisabeth Hedlund Jansson är den så stark att de samlat på Elvisföremål i 17 år.

Egentligen började de samla tidigare, men det var när paret träffades som samlandet tog fart på allvar. Och nu ställer de ut sin samling i bibliotekets gamla lokaler i Garpenberg.

- Det är roligt att få visa vår samling för folk i Garpenberg och det är många som uppskattar det. Men lokalen här är för liten. Den rymmer inte hela vår samling, säger Thord Jansson. Han berättar att han, hustrun Elisabeth och barnen Elvis, Lisa Marie och Dennis Aaron har arbetat en vecka för att få sakerna på plats.

De senaste sju åren har de tagit det lugnt med samlandet.

- Men det händer att vi ramlar på saker. Vi har hittat sakerna på loppmarknader och på bilträffar som Powerweek, säger Thord Jansson.

Hur mycket pengar de har lagt ner på sin samling vågar Thord Jansson inte tänka på.

- En samlare är en person som är lite tokig och inte nöjer sig med ett exemplar av en sak. En samlare vill helst ha dubletter.

- Den här skivan, säger Thord Jansson och håller upp skivan A portrait of music, finns i fyra olika utgåvor och jag har samtliga, säger han.

För både Thord och Elisabeth är det personen Elvis Presley som lockat fram deras energiska samlande. Det är inte bara musiken de fascineras av, även om den spelar en stor roll.

- De flesta artister har tagna namn, men Elvis Presley är ett artistnamn i sig. Han var ödmjuk, han hade utstrålning och han var otroligt snygg, säger Elisabeth Hedlund Jansson.

Det slår nästan gnistor kring henne när hon talar om Elvis och hon berättar om folk som försökt göra sig lustiga över deras kärlek till Elvis.

- För några år sedan kom en dam som var mellan femtiofem och sextio år fram till mig och sade att hon hade varit med om något som jag inte hade. Hon hade några väninnor med sig som stod bredvid henne och hånlog. "Jag var i Göteborg 1957 och lyssnade på Elvis när han spelade där", sade kvinnan. Jag svarade att då måste du ha varit väldigt ensam för Elvis har aldrig varit i Sverige. Hon blev så förbannad och hennes väninnor tappade ansiktet, de trodde väl att hon talat sanning.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons