Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elva års fängelse för au pair-mord

Annons

Det blev fällande dom och elva års fängelse för den 25-årige man som åtalats för mord på en 20-årig au pair i stadsdelen Långedrag i Göteborg i april.

Göteborgs tingsrätt dömer honom också för våldtäkt. Däremot ogillades åtalet för försök till våldtäkt alternativt grov misshandel mot två 14-åriga flickor. 25-åringen döms även till livstids utvisning.

Den 20-åriga kvinnan hittades mördad i den villa där hon arbetade som au pair i Långedrag i Göteborg. Familjen som hon arbetade för var på semester vid mordtillfället. Kvinnan tros ha dödats på påsksöndagen, men hennes kropp hittades först flera dagar senare sedan oroliga vänner ringt till polisen.

Polisen hittade barnflickan på toalettgolvet i villans källare. Hon var halvt påklädd och hennes händer satt fast i handfängsel bakom ryggen. Enligt den rättsmedicinska undersökning hade hon kvävts till dötts.

Den nu dömde mannen greps veckan därpå. Han har erkänt misshandel och vållande till annans död men nekar till mord.

Mannen och den mördade kvinnan var bekanta med varandra sedan de läst samma kurs vid universitetet i Göteborg.

Under förhör och under rättegången har 25-åringen påstått att han och kvinnan var ett par och planerade att flytta ihop. Hans uppgifter tillbakavisas dock av offrets familj och vänner. Ingen hade hört talas om ett förhållande mellan kvinnan och hennes före detta studiekamrat.

Mannen har både i förhör och under den pågående rättegången hänvisat till sin dåliga mentala hälsa, och sagt att han inte minns mycket av händelserna. Men enligt den rättspsykiatriska undersökning som genomförts led 25-åringen inte av en allvarlig psykisk störning. Läkarna och tingsrätten såg heller inget behov av att göra en större rättspsykiatrisk utvärdering av mannen.

Åklagaren hade yrkat på att han skulle dömas till livstids fängelse, men tingsrätten ansåg att även om offret känt smärta och dödsångest "kan gärningen inte vid en samlad bedömning anses innefatta en sådan särskild grymhet eller andra sådana kvalificerade moment att den förskyller livstids fängelse", skriver tingsrätten i sin domskäl.

Normalstraffet för mord är tio års fängelse. Att mannen får elva års fängelse beror på att han även befunnits skyldig till våldtäkt. Mannen dömdes även för att ha våldtagit en ung kvinna på en krogtoalett i Göteborg i januari 2006.

TT

Mer läsning

Annons