Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elsa Spännar ny i domkapitlet

Annons

Domkapitlet, som är stiftets tillsynsmyndighet över församlingarna, består av biskopen, domprosten, en präst, en diakon och tre lekmän, varav Elsa Spännar är en av de sistnämnda.

I sin position får hon nu under fyra år vara med och bland annat se till att prästerna följer förordningarna och att de ställer upp på och accepterar svenska kyrkans lära.

Det handlar exempelvis om att manliga präster fullt ut accepterar att samarbeta med kvinnliga kollegor.

- I Västerås stift har vi inga sådana samarbetsproblem, som finns i vissa andra stift, säger Elsa Spännar, som tidigare var Gagnefs pastorats första representant vid kyrkomötet, kyrkans riksdag.

Hon tillägger att domkapitlet kan påverka om någon inte anses vara lämplig som präst. De enskilda församlingarna beslutar dock själva om anställning av präster.

Elsa Spännar tror att platsen i domkapitlet passar henne bättre än en sådan i stiftsstyrelsen.

- Domkapitlet har mer med teologiska frågor att göra och mer om sådant som rör frågor om hur kyrkan ska fungera. Sådant intresserar mig mer än ekonomi och personalfrågor som ofta tas upp i stiftsstyrelsen, säger hon.

Eftersom Gagnefs pastorat inom kort kommer att söka en ny kyrkoherde, kommer Elsa Spännar att få vara med och "inspektera" den nya herden både i domkapitlet och på hemmaplan.

GÖRAN FAGERLUND

Mer läsning

Annons