Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elrådgivningsbyå nedringd

Annons

Det är rådet från Bo Hesselgren, chef för Konsumenternas elrådgivningsbyrå, till Åke Stenå i Bisen och alla andra som hamnat i konflikt med Kraftkommission.

Åke Stenå är långt ifrån den ende som fick ett problem på halsen när elleveransen från Kraftkommission i Sverige AB upphörde den 19 december i fjol.

Faktum är att Konsumenternas elrådgivningsbyrå är nedringd av upprörda Kraftkommissionskunder. Bo Hesselgren påpekar att en del ringer angående möjligheten att utkräva skadestånd av Kraftkommission som anklagas för avtalsbrott och prisfördyring.

När det gäller fall som Åke Stenå, där konsumenten ifrågasatt hög preliminärdebitering är elrådgivningsbyråns råd att vänta med att betala nya fakturor.

- I stället bör konsumenten så fort som möjligt begära en slutavräkning.

- Detta gäller särskilt om man vet att det egna nätföretaget har rapporterat mätarställning eller beräknad mätarställning till Kraftkommission, säger Bo Hesselgren.

Åke Stenå i Bisen har i dagarna fått ytterligare ett brev från Per-Olov Östlund, Kraftkommissions vd.

Denne återupprepar det besked han gav via NLT i fredags - att en kunds avläsning av mätaren duger inte.

Per-Olov Östlund hänvisar till nätägaren (i det här fallet Vattenfall) som är skyldig att läsa av mätaren och rapportera in mätvärdena till Kraftkommission. Han påminner också om att fakturor som skickats avser levererad el och måste betalas. Därmed återupprepas hotet om att utebliven betalning betyder att ärendet överlämnas till inkasso.

Och Åke Stenå återupprepar sin bestämda uppfattning:

- Jag tänker inte betala för el från Kraftkommission som jag inte förbrukat.

Tilläggas kan att i sitt brev deklarerar Per-Olov Östlund att Kraftkommission vare sig är i konkurs eller i obestånd.

- Kraftkommission är fortfarande elleverantör, men får inte leverera el eftersom bolaget sedan den 20 december inte längre har eget balansansvar.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons