Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elöverkänsligas förbund vill inte ha fler 3G-master

Annons

Det är elingenjören Mats Jonssons uttalanden förra veckan som fått Attila Muhi att reagera:

- Han har rätt så till vida att uteffekten, det vill säga den effekt som en mobiltelefon sänder med för att nå fram till en basstation, sjunker om avståndet till masten också sjunker, säger Attila Muhi

- Men det är mikrovågorna som masterna sänder ut som är problemet. Vi har ett stort antal medlemmar som påverkas av basstationer och de tillhörande apparaterna. Innan omständigheterna kring 3G-masterna är utredda, måste man vara väldigt försiktig, fortsätter Attila Muhi.

Han understryker att Elöverkänsligas förbund inte är teknikfientligt, utan föreslår att man når lösningar i samförstånd med de företag som vill resa master.

Han är själv elingenjör och arbetar på ett elektronikföretag i Mockfjärd.

- Det går kanske att flytta på masterna från områden där det bor elöverkänsliga. Strålningen minskar proportionellt mot kvadraten på avståndet.

Elöverkänslighet är ett växande problem. I dag har förbundet i Dalarna 100 medlemmar, för fem år sedan var siffran 60. Enligt Attila Muhi finns det också ett stort mörkertal.

Debatten om elöverkänslighet har blivit bättre tycker han.

- Den börjar att svänga. För tio år sedan var den inriktad på psykologiska förklaringar, men numera är fysiologiska förklaringar vanligare än vad de var förr.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons