Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elofs minnesbilder som reporter

Annons

Året är 1959 när Elof Almgren börjar arbeta som reporter åt DD i Borlänge. Genom att byta med en reporter i Borlänge kom han "hem" till redaktionen i Säter.

Jobbet som reporter gjorde att han också blev en framgångsrik hembygdsforskare. I går invigde 83-årige Elof sin bildutställning i bibliotekets kulturhörna.

Bakom utställningen står Leif Olofsson, kommunens kulturpristagare och en eldsjäl när det gäller traktens historia. Leif har under en räcka av år hjälpt Elof att förvara en del av den kulturskatt som Elof producerat under decennier.

Utställningen bjuder på en mängd bilder som Leif Olofsson plockat ut ur den stora samling som Elof skapat. Bilderna visar främst kända och okända ansikten i Sätertrakterna men även en och annan rikskändis.

Elofs livsgärning som reporter kommer alla till del i framtiden då han noggrant samlat ihop sina bilder och förklarat vem, vad och var bilden förställer. Det är slående hur snabbt människan förändras. Många av bilderna har unga kända ansikten som mognat till dags dato.

Bilderna berättar också hur snabbt utvecklingen går när det gäller företagandet i Säter. Ta till exempel när Sture Sjöberg fick sitt Köpmansbrev och då det fanns en skobutik i Säter. Den tiden är sedan länge förbi.

Med Elofs bilder spelas en del av traktens historia upp, och det var inte för intet som Elof fick kulturpriset av Säters kommun en gång i tiden, för sina forskningar i Södra Dalarnas historia.

BERNDT NORBERG

Mer läsning

Annons