Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elofs husvagnar sålt

Annons

En första kontakt mellan parterna togs redan i somras och sedan har Kurt Kristensen med bolaget Kurts Husvagnar och "Elofs" ägare Roland Andersson, 57, haft fortlöpande kontakter.

-Diskussionerna har varit som mest intensiva den senaste veckan. I dag så överlämnar jag nycklarna, säger Roland Andersson.

"Elofs" specialité har varit Polarvagnarna som är det näst största husvagnsmärket i Sverige. Kurt Kristensen tänker i snabb takt köra över husvagnarna till sin tomt i Lorensberga.

"Elofs" lokaler nära Bilprovningen kommer att tömmas. Här ska det in annan verksamhet. Åtminstone är det Kurt Kristensens förhoppning.

-Jag hoppas att det blir klart inom tre-fyra veckor, säger Kristensen. Efter viss vånda avslöjar han att lokalerna på 650 kvadratmeter samt tomten på 9 500 kvadrat är tänkta att användas för bilförsäljning.

-Blir det bilförsäljning, försäljning av biltillbehör samt bilverkstad så kan det bli tal om tiotalet nya jobb.

Vilket bilmärke det är fråga om vill han inte säga, dock antyds att bilmärket tidigare funnits till försäljning i Ludvika. Kristensen uppger också att det finns lokala intressenter med i det företag som kan komma att hyra in sig i de gamla husvagnslokalerna.

Gårdagens storaffär inom den lokala handeln innebär att ett av landets äldsta företag inom husvagnsbranschen försvinner.

-Min far Elof startade det i mitten av 60-talet och då höll man till vid riksvägen ovanför Hillängsbadet. Jag kom in i verksamheten på heltid från 1979 och 1984 tog jag över.

- 1995 flyttade vi till de nuvarande lokalerna, berättar Roland Andersson.

Företaget har de senaste åren omsatt omkring elva miljoner kronor och haft två anställda i ägarens sambo Anneli Ranefell och Lars-Gunnar Larsson på verkstaden. Larsson följer med över till den nya ägaren.

-Jag vet inte vad jag ska göra i framtiden. Till en början ska jag bara vara ledig.

- Eftersom vi har varit så få har jag i alla år fått nöja mig med ett par semesterveckor under vintern. Jag ser verkligen fram emot att få njuta av den vackra svenska sommaren, säger Roland Andersson.

Kurs Husvagnar och Elofs Husvagnar har i alla år varit hårda konkurrenter. Visserligen har Kurt Kristensen varit betydligt större med i fjol en ny rekordomsättning på 103 miljoner och tio anställda, men de båda handlarna har under årens lopp aldrig tänkt tanken att på olika sätt stötta varandra.

-Så här efteråt så kan man ju tycka att det var lite dumt, säger Roland Andersson.

-Det är konkurrenterna som finns längst bort som man är mest god vän med, inte de konkurrenter som ligger närmast, konstaterar Kurt Kristensen.

Att parterna trots allt kunde komma överens om en affär, berodde på en rad tillfälligheter.

-När vi satt och gjorde bokslutet för 2002 sa Kerstin att "tror du Elofs kan tänka sig att sälja?". Det gör väl inget att fråga, tyckte jag och så togs en kontakt via en mellanhand, berättar Kristensen.

-Jag blev ganska paff när frågan kom. Jag hade då inga planer på att sälja företaget, säger Roland Andersson som nu är övertygad om att han fattat rätt beslut.

En sista fråga: Vad fick Kurt Kristensen betala för "Elofs"?

-Det har vi sagt att vi behåller för oss själva, svarar köparen.

-Ja, det har ingen annan med att göra, instämmer säljaren.

TORBJÖRN GRANLING

Mer läsning

Annons