Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Elnätet är för stort"

Annons

Kritiken om att nätbolagen tar ut för höga taxor i förhållande till vad kunderna får har växt sig allt starkare. Bland annat har eljättarna kritiserats för de många elavbrotten som ibland berott på dåligt underhållna nät som inte klarar oväder.

För att ta reda på hur de olika nätbolagen sköter sig och om taxorna är befogade har energimyndigheten satt upp en modell kallad nätnyttomodellen. I den ingår en mängd mätparametrar. Sedan gjorde energimyndighet-en en datasimulering enligt modellen och betygsatte bolagen. Idealvärdet var satt till 1. De som fick högre värde hade tagit ut för höga avgifter.

Falu Elnät hamnade på 1,19. Orsaken var främst att bolaget har ett 30 procent för stort ledningsnät än vad nätnyttomodellen ansåg var befogat.

Men så är det inte, anser Bengt Gustavsson. Modellen tar inte tagit hänsyn till specifika förhållanden som kan vara motiverade att ha.

- Det här är ett väldigt trubbigt instrument och vi försöker nu analysera resultatet, säger han.

Enligt bolagets uppfattning är inte ledningsnätet för stort.

- Det behövs för att vi ska kunna koppla runt vid elavbrott och därigenom få ett så säkert system som möjligt. Och säkerhet är ju ett av kraven som ställs på bolagen, säger Bengt Gustavsson.

Han tror därför inte att det kommer att bli aktuellt att betala tillbaka något till kunderna även om nätnyttomodellen kommit fram till att bolaget tar ut för mycket.

Någon respons från nätmyndigheten på resultatet av mätningen har inte bolaget fått. Men om det kommer propåer av något slag att justera taxan har bolaget svårt att klara det ekonomiskt.

Av förra årets resultat på 19,9 miljoner kronor efter finansiella poster tog kommunen 18,5 miljoner kronor i avkastning. Om bolaget ska kunna betala tillbaka någonting så behöver därför kommunens avkastningskrav sänkas, anser Bengt Gustavsson.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons