Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... eller kanske bara vara på hemmaplan

Annons

Det är sommar och du är pank och har inget att göra. Ekvationen kan vara ganska svår att lösa, eftersom det mesta här i världen kostar pengar. Misströsta inte, man behöver inte åka på charter till Gran Canaria eller tågluffa till Kina för att få en trevlig och innehållsrik semester.

Med lite glatt humör, kanske en cykel och hundra spänn på fickan kommer du ganska långt - och riskerar varken att bli antastad av en slemmig inkastare på Gran Canaria eller få resväskan länsad av ryska maffian.

Gör en heldags cykeltur

Antingen kan du cykla Runn runt (enligt undertecknad en mycket trevlig väg), eller så kan du utforska egna små vägar i din omgivning. Ta med dig en matsäckskorg, cykelpump och en trevlig bok du kan läsa i fikapausen ifall du inte hittar en vän som vill göra dig sällskap. Glöm inte cykelhjälm (och mobiltelefon, så att du kan ringa efter skjuts hem ifall orken i cykelmusklerna tryter).

Ha picnic

På Stora torget, i din trädgård, i väl utvald rondell eller var du nu känner för att inmundiga trekantsmackor, saft och bullar i goda vänners sällskap. Samla ett par vänner dagen innan och laga mat, men ät inte upp den förrän ni tagit er ut till en trevlig plats.

Om det skulle regna brer ni ut filten i vardagsrummet och sätter på ett band med fågelsång eller vågskvalp, och ja, låtsas som om det regnar...

Skaffa ett projekt

Okej, det här är väl ingen semester direkt, men du/ni får i alla fall nåt att göra, dessutom är det ju inte strålande sol och blå himmel varje dag, även om det är sommar. Gör så här: Ge dig/er tusan på att klara något innan dagens slut. Det kan vara vad som helst, jonglera, stå på händer, bygga ett meterhögt torn av sockerbitar, spela grässtrå, lägg ett 1 000-bitarspussel, vad ni än kan komma på, och ge er inte förrän ni klarar det!

Hyr/låna en kanot/häst/båt,

...en dressin eller trehjuling eller vad ni nu kan få tag på, som inte kostar för mycket och som ingen av er har själva? Ge er ut i skogen eller på sjön och filosofera medan ert fortskaffningsmedel tar er dit ni önskar.

Gör vad du vill

När alla vänner åker i väg på festivaler/solsemestrar/till mormor i Pajala och du är ensam kvar kan ju allt kännas lite hopplöst. Inga vänner, inga pengar, inget sommarjobb. Nu har du ju all tid i världen att skriva det där fem sidor långa brevet du aldrig hinner med, bjuda din familj på trerättersmiddag, skriva ner dina memoarer, städa bland alla lådor eller hyra de där filmerna dina polare aldrig vill se med dig. Det kan bli riktigt trevligt, du får ju göra vad du vill, hur du vill och när du vill.

Gläd gamla mormor

Ta med din gamla mormor ut och åk lokalbuss en liten sväng, varpå ni sedan tar en vända minigolf vid närmsta bana (låt henne vinna så att hon inte blir ledsen). Ta sedan en fika och låt henne prata på om hur hon hade det när hon var ung. det kan faktiskt vara ganska intressant, och om inte annat blir ju gamla mormor glad av lite uppmärksamhet

DISA KOHLSTRÖM

Mer läsning

Annons