Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

... eller en biljett längs spåret

Annons

I många år har svenska ungdomar tillbringat somrarna med att tågluffa i Europa. Detta har blivit så populärt att man erbjuder olika tågluffarpass.

Det mest etablerade och lättillgängliga är Interrail - kortet som finns att köpa vid någon av SJ: s butiker eller via Internet. Kortet är finns för olika åldrar och till olika zoner i Europa. Ett Interrailkort som ger dig möjlighet att luffa runt i samtliga europeiska länder under en månads tid kostar för ungdomar under 25 år 3 600 kronor (pris hämtat 2003-01-13).

På tågen får man åka i klass 2, men naturligtvis finns det möjligheter att färdas i högre klasser och i sovkupéer mot vissa tillägg.

En resehandbok är att rekommendera då det ofta finns tips på vandrarhem, sevärdigheter och annan information. Böcker finns att låna på biblioteket eller kan köpas i bokhandeln. Dra dig inte för att lägga ut några hundralappar för en reseguide - på plats kommer du garanterat få valuta för pengarna.

Du som känner dig sugen, sitt inte och vela utan packa ryggsäcken, köp en guidebok och ett tågluffarpass och ge dig ut längs de europeiska järnvägsspåren. Det blir en upplevelse du sent ska glömma!

ERIKA SUNDQVIST

Mer läsning

Annons