Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ellen vill ge unga tjejer självkänsla

Annons

Att prata och lyssna i tjejgrupper, att träna åttondeklassare att ta ställning och stå för sina åsikter.

Det är några av målen för Ellenprojektet som nu drar i gång i Falun.

Projektledare är Helena Timeus, 28 år, och Linda Kransholm, 27 år. De jobbar ideellt, med Rädda Barnens lokalförening i ryggen, i samarbete med ungdomscentret Arenan.

Det var via Arenan som Helena Timeus fick höra om projektet. Hon hade tidigare jobbat med tjejgrupper i Stockholm och tände på idén. Hon raggade upp Linda Kransholm och de åkte på en inspirerande kurs.

Nu söker de samtalsledare som ska vara mellan 19 och 30 år gamla. Tanken är att ledarna två och två ska ta hand om grupper på tio åttondeklassare.

- Vi söker goda lyssnare, som kan ge tjejerna verktyg att hantera svårigheter. Mycket snurrar i den här åldern, allt formas inför framtiden, säger Linda Kransholm.

- Vi ska inte fokusera på problem som till exempel anorexi, det har vi inte kompetens för. Vi vill sikta in oss på det positiva och erbjuda en grupp som kan stärka helt vanliga tjejer, säger Helena Timeus. Hon talar om hur unga tjejer drabbas av dubbel orättvisa och kan tryckas ner både för att de är barn och för att de är tjejer.

Tio gånger ska grupperna träffas på Arenan efter skoltid under vårterminen, med olika teman varje gång. Det ska handla om jämställdhet, kärlek, familj och mycket annat.

- Det blir inte bara prat, utan också värderingsövningar där man använder kroppen. Ofta har de så roligt i grupperna att de inte vill gå hem efter två timmar, säger Linda Kransholm.

Båda ser fram emot att Ellenprojektet kommer i gång i Falun.

- Det är fantastiskt att jobba med ungdomar. Själv hade jag det jobbigt på högstadiet och vill ge tillbaka lite till dem som är unga nu, säger Helena Timeus.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons