Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Elkrisen är rent nonsens"

Annons

- Jag förstår inte vad branschen försöker lura i folk, utbrast han med tanke på den svenska energidebatten denna kalla och torra vinter och konstaterade att grunden till problemen i vinter är att man avreglerat utan att klara ut vem som skulle ha ansvar för att det finns en reserv för extrema lägen.

Anders Wijkman påpekade också att det inte finns någon anledning att elpriset i Sverige bara skulle vara hälften av det som råder inom EU och underströk med emfas att det är dags för de svenska enegidebattörerna att inse att den svenska reglerade elmarknaden har ersatts med en avreglerad europeisk.

Samtidigt måste hela EU ta krafttag på

energiområdet.

- De 15 EU-länderna är i dag till 50 procent beroende av olja från Mellanöstern för sin energiförsörjning. Gör man inget blir beroendet 70 procent om några år, påpekade Anders Wijkman.

Förutom de olika EU-målsättingarna inom miljö- och energiområdet som även Sverige ska uppfylla finns som bekant även FN-mål.

Länsstyrelsen har tagit fram förslag till miljömål för länet och fram till siste mars i år kan vem som helst ha synpunkter på dessa. Bland målen finns en begränsat klimatpåverkan, frisk luft och så vidare.

Den stora frågan är nu hur vi konkret ska minska en negativ klimatpåverkan här i Dalarna.

Därav torsdagens konferens.

- I Dalarna borde vi kunna komma överens om att gå längre än landet i stort inom dessa områden, påpekade Per-Erik Sandberg, länsstyrelsen.

Dalarna sitter ju mitt i energiråvaran, påpekade också Anders Backman, GDE-net. Hans recept för att minska utsläppen av växthusgaser var dels att använda den elen effektivare och sluta värma hus med el, att satsa på biobränslen och att minska transporterna genom att fylla lastbilarna även på hemvägen.

Dala Energiförenings Göran Bryntse berättade om hur hans studenter på högskolan undersökt ett antal kontor och sett massvis med möjligheter att spara energi.

- 40 kilowattimmar per kvadratmeter, mer behöver ett energieffektivt kontor inte dra och det åstadkoms genom att till exempel aktivera energispar-lägen i datorer, skaffa kopiator som inte drar för mycket ström i viloläge och liknade enkla åtgärder.

Även Naturresurscentrets Elsmari Julin visade att företag med enkelt sunt förnuft kan spara både pengar och klimat.

Dalarna har inte bara ett solforskningscentrum. Mycket solenergi utvinns också redan för att värma upp villor.

Högskolans Mats Rönnelid berättade att solenergi i dag kan stå för 25 procent av den energi villan behöver.

I de delar av länet, till exempel Säter och Stjärnsund där folk satsat på solenergin, sparas det åtskilliga importerade kilowattimmar från danska kolkraftverk denna vinter.

ROSA GOLZIO

Mer läsning

Annons