Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elkostnaden skenade under januari

Annons

Under januari låg hans kilowattpris på 71,7 öre.

- Hur ska ungdomar våga bilda familj och köpa hus när kostnaderna skenar på det sättet, undrar Per Almén, Tuppkammen, Gagnef.

Almén har "roat" sig med att titta närmare på elprisutvecklingen.

- Som villaägare med vattenburen värme och en beräknad elförbrukning på 24 000 kwh per år känner jag snabbt av alla elprisökningar, förklarar han.

Sedan en tid har han ett treårsavtal om spotmarknadspris, ett rörligt elpris som relateras till elleverantörens inköpspris.

I oktober i fjol köpte han el för 1 531 kronor, vilket motsvarade 17,5 öre per kwh. I november debiterades han 42,2 öre per kwh, i december 70,2 öre och i januari 71,7 öre. Hans elkostnad under januari uppgick till 4 592 kronor.

- De fasta avgifterna har fördubblats och energiskatten höjdes vid årsskiftet så att den nu uppgår till 19,8 öre. Dessutom tar staten ut skatt på skatten genom momsen på energiskatten, berättar Per, vars kostnader för el nu överstiger kostnaden för amortering av lånet på huset.

Han har varit i kontakt med de lokala elleverantörerna och betonar att de varit mycket tillmötesgående och hjälpsamma, men att inte ens de vet om det är ekonomiskt motiverat att bryta avtalet för att teckna ett annat avtal med ett fast pris.

- Om man tittar historiskt på spotmarknadspriset så brukar det normalt ligga kring 20 öre. Under de senaste fyra åren har det i genomsnitt legat på 11,9 (1999), 15,0, 21,1 och 25,2 öre. Under januari i år låg det på 64,3 öre. När man ser den utvecklingen funderar man över om avregleringen verkligen fått den effekt som myndigheterna förutspådde, säger han.

Per Almén anser att regeringen måste granska och sätta press på elbolagen.

-Får den här utvecklingen fortsätta påverkar den människors framtidstro och leder till att många ungdomar funderar både en och två gånger innan de sätter bo, skaffar barn och köper hus, befarar han.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons