Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elitdebatten rubbar inte Bard

Annons

I svallvågorna efter debatten om hans mejlinglista Elit kommer Alexander Bard och hans BWO till Melodifestivalens tredje deltävling i Karlskrona.

Han tror inte att debatten påverkar deras chanser i tävlingen.

- Inte alls, vi skrattar åt den, säger han.

Alexander Bard är van hamna i kontroverser och har gjort så ideligen under sina drygt 15 år som artist, låtskrivare, författare och debattör. Nu är han mitt uppe i en debatt om sin mejlinglista Elit, som i en debattartikel i Dagens Nyheter häromveckan påstods vara en tummelplats för mobbning och skvaller för bland annat medieprofiler, makthavare och kändisar.

Debatten kommer samtidigt som BWO förbereder sin medverkan i Melodifestivalen i Karlskrona, med låten "Temple of love", nu på lördag.

Men Alexander Bard upplever debatten som ett intrång i sitt privatliv och avfärdar kritiken som har riktats mot honom och listan.

- Jag används som ett redskap för en konflikt mellan två generationer journalister. Jag har tillräckligt mycket distans att se det, så jag bjuder på det. Jag har alltid varit övertygad om att sanningen alltid kommer fram, oavsett vilka lögner som kommer fram.

Hur ser du på bilden av dig som en übermobbare, som har framkommit i medierna?

- Det finns en motsatt bild av det i medierna nu, säger Alexander Bard och nämner krönikor i Aftonbladet och Expressen av bland annat Johanne Hildebrandt, Linda Skugge och Fredrik Virtanen.

- Nu när det har gått en vecka har mediebilden modifierats enormt. Den andra sidan av saken har kommit fram utan att jag har behövt säga någonting.

Påverkar det er i Melodifestivalen att folk kanske har den bilden av dig? Det är ju ändå folket som röstar.

- Nej, jag är uppväxt i en svensk småstad, jag vet hur vanligt folk resonerar. Jag är en vanlig människa själv och jag tror inte ett dugg på att det som är en grej i en storm i en ankdamm på Stureplan bryr svenska folket.

Några har hoppat av, bland annat förre folkpartistiske statssekreteraren Olle Wästberg. Flera av dem som kvar på listan har berättat att de fått brev från människor som varit besvikna på att de är med på Elit.

- Men för varje sånt brev kommer det tio brev fyllt av värme och kärlek som tycker att människor ska få ha sitt privatliv i fred. Och att dumma äckliga journalister som jagar personer och gräver sig ner i deras privatliv och tjuvlyssnar på helt privata konversationer är svin.

I fjol gjorde BWO sitt första stora framträdande i just Melodifestivalen. Sedan dess har de haft ett fantastiskt år, med stora skivframgångar. De har dessutom vunnit en Grammis och en Rockbjörn. I april kommer deras nya platta och egentligen behöver de ju inte vara med i Melodifestivalen. Men de gillar tävlingen och vill föra in popmusik i den.

- Vi gillar Melodifestivalen, men vi hatar schlager. Vi tycker gamla schlagertanter är tråkiga. Vi slåss för mer pop i Melodifestivalen. Det är tråkigt med gammal töntschlager, det känns fånigt och hör hemma på servicehusen. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons