Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabeth är ett "datafreak"

Annons

- Vi cykelsemestrade på Gotland i mitten av 1990-talet. Jag blev helt betagen av ljuset, dofterna och sältan från havet - ja, allt väckte känslor och stämningar från min vackra barndomsstad Härnösand. Jag kände att här skulle jag vilja leva och bo...

Märkligt nog såg vi det ena huset efter det andra som var till salu. Det slutade med att vi köpte vårt kära ställe i Mästerby.

Ett år arbetade också Elisabeth och hennes sambo Fredrik i Roma. Bägge är lärare och passade på att byta miljö men fann att växelbruk Leksand/Gotland är det bästa.

- Vi återvänder till Leksand när höstblåsten drar in över Gotland.

Elisabeth är pensionerad sedan några år och hinner ägna sig åt konstlivet i Siljansbygden. I flera år har hon arbetat i styrelsen för Leksands Konstförening och varit styrelse ledamot i Dalarnas avdelning i Sveriges Konstföreningars Riksförbund. Där är hon numera suppleant.

När Elisabeth i unga dar skulle välja yrkesinriktning ville hon gärna ägna sig åt något med konst.

Men se, det tyckte inte far så det fick bli handelsgymnasiet i Sundsvall i stället.

Elisabeth flyttade vidare söderut och började på Statens maskinprovningar vid Ultuna i Uppsala som sekreterare. Nästa steg blev Stockholm där hon fick en tjänst på Folksam som snart gjorde att hon ändå fick lite utlopp för sin konstnärliga ådra.

- Jag arbetade nära reklamavdelningen och deltog i trycksaksproduktion av bland annat personaltidningen som då hade en stor upplaga. I Stockholm träffade hon sin blivande make, Åke Gudmundson, med rötter i Dalarna. 1964 gifte de sig och flyttade snart till Borlänge där Åke var cheftandläkare. Vidare till Leksand där familjen rotade sig och sönerna växte upp.

- När pojkarna kommit ur koltåldern började jag arbeta på Terminell Data, Leksands första dataföretag, berättar Elisabeth. Här datoriserades ritningarna till noskonen på flygplanet Viggen och jag blev omgående ett "datafreak"!

Elisabeth växlade sedan över till lärarbanan, gick ett år på Lärarhögskolan i Malmö och pluggade in den pedagogiska delen.

Sedan dess har hon som datalärare på kom-vux och högstadiet sett otaliga elever passera.

- Ett lika stort "datafreak" är jag än i dag, hoppas på något i den vägen bland paketen på fredag, skrattar Elisabeth.

Hon gläder sig åt att bägge sönerna finns i kreativa branscher.

- Anders som konstnär och Per i tv-världen, dessutom är Anders sambo Ellen konstgrafiker.

Bland presenterna på 65-årsdagen passar säkert också en bok. Favoritförfattaren är Joyce Carol Oates.

- Ja, hennes böcker har jag läst länge, långt innan hon nu på senare år blivit så känd.

På somrarna läser Elisabeth gärna deckare men i grunden är hon alläsare.

På dagen D är Elisabeth hemma på Täppgatan i Leksand.

GUDRUN KLEFBOM

Mer läsning

Annons