Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elisabet tog över chefsstolen

Annons

I tisdags tog 53-åriga Elisabet Ljundahl Björk över chefsstolen på arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från Arjeplog där hon basat för arbetsförmedlingen i drygt fyra år.

- Jag har en dotter i Mora, det är hennes barn som drar mig till Dalarna, förklarar Elisabet som trots åren i Norrbotten är dalkulla.

Elisabet växte upp i Söderbärke. Hon har arbetat åt Arbetsmarknadsverket sedan 1983. Först på arbetsförmedlingen i Smedjebacken. Därefter blev det Ludvika och Rättvik innan det bar iväg norrut 1991.

- En period i Arjeplog var jag tjänstledig för att arbeta med ett EU-projekt åt kommunen. Det gick ut på att få arbetslösa ungdomar i arbete eller studier och vi lyckades mycket bra, 35 undomar klarade vi av på ett år.

Elisabet har en stuga på Sollerön och där bor hon tills vidare. Maken Sten-Olof bor i Luleå där han arbetar på länsarbetsnämnden, men han vill gärna flytta till Dalarna om han får jobb här någonstans.

- Vi har varit särbo hela tiden, så det är inget stort bekymmer att han bor kvar där, vi har hunden gemensamt och den bor hos honom just nu, säger Elisabet som ännu inte vet om hon ska flytta till Vansbro.

- Vi får se tiden an.

Det var först i tisdags som hon blev chef men hon har varit här i 14 dagar och alternerat mellan arbetsförmedlingen och Länsarbetsnämnden i Falun.

- Vi har ett jättefint kontor här och personalen är kunnig och engagerad, tycker hon.

Arbetsmarknadsläget just nu är 335 personer utan jobb, precis lika många som vid den här tiden förra året. Av dessa är 148 placerade i olika aktiviteter så det blir alltså 187 öppet arbetslösa, en ökning med 14 sedan förra veckan, beroende på avslutade utbildningar.

35 lediga jobb var anmälda, 16 fler än förra året. Många av jobben är vikariat inom vård- och omsorg. Ett jordbruk söker en lantarbetare och Monark vill ha en produktutvecklare. Vildmarksäventyr söker också flera personer, bland annat två motocrossförare som instruktörer åt ungdomar i 10-14-årsåldern.

Elisabet som har budgetansvar får nu ta itu med att arbetsförmedlingen fått mindre med pengar till aktivitetsstöden och sänkt förvaltningsanslag.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons