Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elis uttrycker sin fantasi med kniven

Annons

Silverknaparen var mäktig karl medan gruvdrängen stod där med mössan i hand och blickade ner i marken.

- Det är mina idéer, det är i min fantasi hur Silverknaparna och gruvdrängarna såg ut, säger Elis Gustafsson där han står i garaget vid fritidshuset i Nyhyttan i Silvberg där hyllorna är fulla av täljda gubbar och även en del fantasifigurer.

Rena mästerverken, ett jobb som verkligen visar Elis skicklighet med kniven.

- Det började med en hembygdskurs för Bertil Sahlberg 1984, berättar han.

Då väcktes intresset för Silverknaparna, bergsmännen som verkade i bland annat Silvberg under 1400-talet och i början av 1500-talet. Det finns berättat i historiebeskrivningar att det var så mäktiga att de kunde förbjuda kungen att fara längre upp i Dalarna än till Brunnbäck utan deras tillstånd. Dessutom var de rika och stolta.

Den första Silverknaparen Elis täljde heter Abraham och det var 1984. Under åren har han utvecklat figurerna mer och mer.

- Att tälja är verklig roligt. På vintern sitter jag hemma i bostaden i Säter och täljer, på sommaren är jag här i stugan. Det är ett bra tidsfördriv, förklarar han.

Al är det träslag som gäller och han börjar med ett vanligt vedträ och sedan växer hans gubbar och fantasifigurer fram.

På hyllorna i garaget vid fritidshuset finns bland gubbarna flera fantasifigurer som trygghet, panik, sorg, vägval och tomhet.

- Här har jag Dalens Ande, så som jag såg Dalens Ande då den var aktuell. Den täljde jag år 2000, förklara han och visar figuren.

En annan figur heter Olympia, det är olympiska ringarna. Ett mästerverk täljt i ett enda trästycke där de olika ringarna går in i varandra. I 20 år har han täljt sina gubbar och figurer och det har blivit en ansenlig mängd och fler lär det bli.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons