Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elindustrin slåss för sin växthusgas

Annons

ABB i USA har i dagarna vunnit en order värd 17 miljoner dollar på ett gasisolerat ställverk, GIS, från det kaliforniska kraftbolaget Glendale Water & Power. Det var det kompakta utförandet som kunden var ute efter.

ABB i Ludvika tillverkade från 1970-talet fram till i början av 1990-talet gasisolerade ställverk med SF6-gas men fick efter struktureringarna ansvaret för luftisolerade ställverk.

I dagens Ludvikabrytare används också SF6 men i betydligt mindre volymer än i ett gasisolerat ställverk.

ABB har fram tills i dag genomfört 15 000 GIS-projekt över hela världen.

Vid brytarenheten i Ludvika skulle man helst se att ABB slog ett extra slag för de kompakta luftisolerade brytare som väl mäter sig med ett GIS-ställverk. Men det är strängeligen förbjudet att framhålla miljöfördelarna med Compact/Combined i en jämförelse med GIS.

- Vi vet att vår teknik egentligen är prismässigt och miljömässigt överlägsen. Men att gå ut och säga det vore att utmana tyskar, schweizare och italienare som miljöbovar. Vi säljer ju GIS-ställverk, säger en ABB-medarbetare i Ludvika.

ABB anser efter en så kallad livscykelanalys att SF6-gasen är harmlösare för miljön jämfört med kablar, kraftlinjer och transformatorer.

Analysen har gjorts på ett mellanspänningställverk i Tyskland där GIS ställts mot luftisolerade brytare. Studien är beställd av bland andra tillverkarna ABB, Areva T&D och Siemens.

Studiens slutsats är att anläggningar med SF6 har lågt bidrag till den globala uppvärmningen, man hävdar fördelar då den alltid används i inkapslade system och kan återvinnas när GIS-anläggningen tjänat ut.

Vidare kom man fram till att av kraftsystemets komponenter så kom endast åtta procent av växthusgaserna från GIS-brytarna.

Studien fann också att ett SF6-system skulle vara 20 procent bättre än ett luftisolerat system.

ABB-studien är en skönmålning av verkligheten.

Årligen tillverkas 7 500 ton SF6-gas och omkring 25 procent används i nya elektriska apparater. Merparten används för att kompensera läckage i gamla elektriska apparater så runt 5 000 ton tillförs årligen atmosfären.

Ett GIS-ställverk kan innehålla flera ton SF6, medan en typisk högspänningsbrytare tillverkad av ABB Ludvika innehåller från några kilo till några tiotals kilo gas.

Mellan GIS-ställverkens ton och Ludvikatekniken finns ABB:s amerikanska Dead-tankbrytare. En Ludvikabrytare använder endast omkring en tiondel så mycket SF6 gas som den amerikanska.

Ludvikas kompakta teknik på området måste anses vara i världstopp och har börjat att kopieras av tyska Siemens och japanska TMT&D.

Men det utvecklas alternativ till SF6-gasen. I Kina har China Electric Power Research Institutes division för högspänningsbrytare utvecklat miljövänliga alternativ till den aggressiva växthusgasen, tre olika typer av vakumbrytare på ännu så länge låga spänningsnivåer.

Forskningschefen Wang Chengyu förklarar för Nya Kina att de kinesiska tillverkarna inser SF6-gasens goda isolationsegenskaper men att den har för negativ inverkan på miljön för att vara den rätta vägen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons