Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elgemyr vill stoppa köpet av FFF

Annons

Ulf Elgemyr har hela tiden varit emot de stora kommunala bidragen till folkmusikfestivalen. Beslutet att kommunen köper varumärket FFF för 500 000 kronor och ge turistbolaget Välkommen till Falun 550 000 kronor i bidrag för att hålla festivalen i år gör honom både upprörd och arg.

- Det är redan beslutat att FFF får 1,8 miljon kronor i bidrag i år. Genom det nu träffade avtalet kostar det kommunen hela 2 850 000 kronor, säger han.

Han begär nu att länsstyrelsen går in och genom inhibition stoppar utbetalningen av de tillkommande 1 050 000 kronorna som Gahnshag avtalat om.

- Enligt min uppfattning har Gahnshag ingen som helst rätt att ensam på eget bevåg ingå sådana här avtal. Det är en sak för kommunfullmäktige att besluta om, säger Elgemyr.

Han är synnerligen kritik till hur hela frågan hanterats. Gahnshag tog beslutet och skrev under avtalet den elfte juni.

- Och dagen efter behandlades budgeten av kommunfullmäktige men Gahnshag sade inte ett ord om det här vilket jag finner både märkligt och klandervärt, säger Elgemyr.

Det formella beslutet att godkänna avtalet togs i efterhand den 17 juni i kommunstyrelsens allmänna utskott.

- Och ärendet var inte i förväg anmält utan papperen låg på bordet när ledamöterna kom. Gahnshag fanns inte heller på plats för att redogöra för det vilket jag också finner märkligt, säger han.

Han kommer också att begära att alla fakta kring avtalet tas fram. De uppgifter som är nödvändiga är bland annat vilken ekonomi FFF-bolaget hade innan Gahnshag beslutade om att köpa varumärket. Enligt uppgifter skulle den vara ansträngd, påpekar Elgemyr.

- Att på det här sättet ingå ett längre avtal med ett bolag, som är helt fristående från kommunen och har ett ansträngt ekonomiskt läge, är för mig obegripligt, säger han.

Enligt Elgemyr har Gahnshag förklarat sitt agerade med att det var bråttom.

- För vem då? Var det för bolaget och dess fordringsägare? För kommunen var det i alla fall ingen brådska. Gahnshag har också uppgett att han själv värderat varunamnet. Det borde väl någon fristående, neutral och ekonomiskt kunnig person gjort, säger Elgemyr.

Han anser att hela hanteringen är ett fall för kommunrevisionen.

- Jag ska i alla fall anmäla

det dit så får vi se om de tar upp det, avslutar Ulf Elgemyr.

KATARINA RUDBECK

Mer läsning

Annons