Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevorganisationen ger filmarna sitt stöd

Annons

Elevorganisationen jobbar för elevinflytande, elevers rättigheter och att att arbetsmiljön i skolan ska vara bra. Som ordförande i Elevorganisationen Sverige är Seher Yilmaz elevernas främsta språkrör. Hon har god insyn i hur det demokratiska arbetet fungerar på landets högstadie- och gymnasieskolor.

- Det finns många skolor med en bra dialog mellan elever, lärare och skolledning, men tyvärr ser det inte ut så över allt, konstaterar hon.

Seher Yilmaz jämställer skolan med vilken annan arbetsplats som helst.

- Och som chef på ett företag skulle det vara omöjligt att köra över sina anställda. Att man inte frågar och inte lyssnar på eleverna är helt fel, säger Yilmaz.

Yilmaz betonar hela tiden betydelsen av en god dialog.

- Många skolledare och lärare har gjort dialog till någonting krångligt, trots att det är ganska enkelt. Det krävs bara samarbete och respekt, säger hon och fortsätter:

- Det spelar ingen roll om vi inför betyg från sjuan eller förbjuder mobiltelefoner, så länge vi inte pratar med varandra så blir vi inte av med problemen i skolan.

Samtidigt som hon har viss förståelse för skolledarnas svåra arbetssituation med krav från såväl elever och lärare som högre chefer ger hon Gabriella Larsson och Sanna Bäck sitt fulla stöd:

- I skolan får vi lära oss kritiskt tänkande. Frågar man vad vi tycker så börjar vi givetvis tycka om det vi har runt omkring oss. Därför får inte inflytandearbetet på skolan vara något jobbigt och man ska inte behöva vara rädd för att säga vad man tycker.

Berätta om dina erfarenheter av elevdemokrati!

Fotnot: Intresset för den omdebatterade filmen växer. Gabriella Larsson och Sanna Bäck har därför bestämt sig för att inbjuda till en visning för allmänheten på Ungdomscenter, UC, Mormorsgatan i Falun, måndagen den 23 maj klockan 18.00.

MAGNUS ROLANDS

Mer läsning

Annons