Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevkonserter höll hög klass

Annons

Under de senaste dagarna har Gagnefs kommuns musik- och dansskola genomfört tre större elevkonserter, en i Mockfjärd och två i Lindberghallen.

Sammanlagt omkring 200 av skolans 350 instrumentalister har medverkat.

-Vi har ungefär lika många danselever, vilket innebär att en mycket stor del av kommunens ungdomar deltar i vår undervisning, konstaterar Sjönneby, som har tio musiklärare i sin organisation.

Stämningen under konserterna har varit välgörande avslappnad, på gränsen till lekfull.

Under den avslutande 90 minuter långa konserten med skolans äldre elever bildade delar av publiken spontant en hejaklack för läraren Gunnar Ihlis. Janne Sjönneby presenterade windbands program på svenska, engelska -och norska. Det fanns engelska gäster i publiken och när "chefen" ändå var internationell tyckte hans medarbetare, med anspelning på Sjönnebys värmländska ursprung, att han också borde tala norska.

Erik Sjönneby berättade att hans slagverkare spelat in en cd-skiva och bjöd sedan på ett symboliskt skivsläpp.

Just slagverkarna svarade för en av konsertens musikaliska höjdpunkter när de med hjälp av olika klanger framförde några vackra melodier från skivan.

-Stråk- och blåsensemblerna har tidigare varit framträdande i musikskolan, men slagverkarna har gått från klarhet till klarhet och i år var också klassen på pianoeleverna den bästa under mina 19 år i Gagnef, anser musik- och dansskolans rektor.

Eva Unosson, som ledde en stråkensemble, berättade att några av hennes elever kommer att medverka vid en konsert i Dalhalla.

Både solister och ensembler medverkade i konserten, som avslutades med att windband bjöd på ett smakprov ur det program som blåsorkestern framförde under den nyligen genomförda Tysklandsresan. De som vill höra mer av windband kan göra det under arrangemanget "Picnic mit musik" den 8 juni vid Ävmötet.

Sjönneby och hans lärarkollegor var mycket nöjda med sina elever och nivån på konserterna:

-Elevernas insatser under konserterna ökar de yngre elevernas intresse för musik och bidrar till att den musialiska kvaliteten kan fortsätta att höjas. En annan faktor som bidrar till kvalitetshöjningen är att vi släppt noterna och låter eleverna spela utantill.

Att eleverna genomgående svarade för fina insatser framgår av en spontan kommentar från Steven Hines och Hillary Wilcock, skolledare i S:t Helens utanför Liverpool och just nu på besök i Gagnef:

-Vilken hög standard. Vi är verkligen imponerade.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons