Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevhemsboende - mot föräldrars vilja

Annons

Efter ett beslut i länsrätten tvingades kommunen ordna elevhemsboende åt fem funktionshindrade barn i Ludvika. Nu vill kommunen förlägga elevhemsboendet till förskolan Hårdenstorp i Grängesberg, mot många föräldrars vilja.

Det är arbetsutskottet som föreslår att vård- och omsorgsnämnden på onsdag ska besluta att satsa på elevhemsboendet i Grängesberg. Där finns sedan tidigare ett korttidsboende som använts av de funktionshindrade barnen. Förslaget väcker dock protester från barnens föräldrar.

- Det är ingen bra lösning. Hårdenstorp är en institution och inget hem. För vår son är det redan inarbetat som ett korttidsboende och han kommer aldrig förstå att det är hans hem, säger Britta Nygren.

- Det är frågan om vi överhuvudtaget kan använda oss av det här boendet.

Enligt Britta Nygren skulle hennes son Johannes också bli lidande av avståndet mellan skolan i Ludvika och hemmet.

Förvaltningschefen Nils Nyström är medveten om att många föräldrar tycker att Hårdenstorp är ett dåligt alternativ.

- Jag vet att det förs en debatt omkring det. Och självklart skulle vi vilja finna den bästa lösningen, men vi måste se till vilka alternativ som finns.

Nyström tror inte att kommunen kommer att ha satsat på ett elevhemsboende, till en beräknad kostnad av fyra miljoner kronor, som sedan inte kommer användas.

- Inga beslut är tagna än. Det kan hända mycket under resans gång. Det är den här fastigheten vi har diskuterat nu. Vi kommer naturligtvis ha samtal med familjerna innan det blir aktuellt att sätta boendet i drift.

Britta Nygren tycker det är underligt att man inte fört en diskussion med familjerna om platsen för boendet innan arbetsutskottet arbetat fram ett förslag.

- Vi har inte haft något samråd om det här förslaget. Det enda vi fått veta är att den andra juli ska man anslå pengar till boendet. Vi har inte haft någon diskussion om vart boendet ska vara.

Det enda positiva Britta Nygren kan se är att det är en snabb lösning. För många familjer är nämligen läget akut.

- Jag tror att andra familjer kan komma att säga ja tack till boendet bara för att de inte orkar längre.

STEFAN PERSSON

Mer läsning

Annons