Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elevhälsan ska stötta skolor och elever

Annons

- Jag tror att vi måste fråga oss om vi kunde ha gjort något annorlunda för att förhindra det tragiska om inträffade. Jag tror att vi måste bli bättre på att samverka kring utsatta barn, säger Lena Stoltz, chef för barn- och grundskoleförvaltningen.

Lena Stoltz är självkritisk, men poängterar att förvaltningen arbetar hårt.

Till hösten ska Elevhälsan starta och den ska hjälpa de enskilda skolorna och elever att komma till rätta med problem.

- Namnet Elevhälsan indikerar att det finns ett friskhetsperspektiv i detta. Det är utgångspunkten. Det är viktigt att komma ihåg att de flesta elever mår bra. Sedan tror jag att samarbetet mellan oss och socialtjänsten, barnavårdscentralen och polisen kan utvecklas och fördjupas, säger Lena Stoltz.

Elevhälsan står på två ben. Det ena är en resursgrupp i vilken kuratorer, skopsykologer, skolsköterskor, skolläkare, specialpedagoger och rörelsepedagoger ingår. Det andra benet är resursskolan där elever som har problem av olika slag, till exempel psykosociala störningar och adhd-damp, placeras. Eleverna kommer från årskurs sex till och med nio.

- Målet är alltid att de ska tillbaka till en normal skolgång.

Finns det inte en risk att dessa elever brännmärks genom att flytta dem till resursskolan?

- Jo, den finns. Här måste vi vara självkritiska och fråga oss om den bästa metoden är att ha tonåringar med problem på en speciell skola. Men med resursskolan satsar vi på tidiga insatser för ungdomar, säger Lena Stoltz.

Det finns inom kommunen en ambition om att elever i framtiden ska få stanna på sin ursprungliga skola och inte placeras på resursskolan.

- Ja, vi går mot det hållet, säger hon.

Lena Stoltz framhåller att all personal inom förvaltningen arbetar hårt.

- Det är ingen som gör ett dåligt arbete. Jag vet att det finns en stark vilja att bli bättre och vi erbjuder all personal att genomgå utbildning för ilskekontroll, så kallad ART, säger Lena Stoltz.

- Och under hösten startar ett familjecenter som vänder sig till familjer med barn i förskoleålder. Det bygger på ett samarbete mellan barn- och grundskoleförvaltningen, socialtjänsten och barnavårdscentralen.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons