Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna ville ha Krav-mjölk

Annons

Inköpsavdelningen inhandlar all offentlig serverad mat i Falu kommun, bland annat skolmaten. Det går till så att de utformar ett förfrågelseunderlag där icke genmodifierade produkter, fria från BSC, galna kosjukan och salmonella efterlyses. Det annonseras, i och med Sveriges medlemskap i EU, i en allmän databas i Bryssel.

På grund av lagen om offentlig upphandling kan de inte välja lokalt producerade produkter som skulle minska onödiga transporter som skadar miljön. Däremot försöker inköpsavdelningen vid upphandlingen plocka in mer Krav-märkta produkter. Det enda motståndet är pengar och tillgång förstås.

Varje miljömärkt produkt är i snitt 20 procent dyrare. I dag kostar skolmaten cirka 25 miljoner kronor per år, och om all skolmat skulle vara miljömärkt skulle det kosta 5 miljoner extra.

Men att skolmaten skulle vara helt igenom miljömärkt är orealistiskt, då det inte finns så många produkter på marknaden. Ulla Gustavsson på inköpsavdelningen hoppas att tillgången på Krav-produkter ökar så att priserna sjunker. Men för att tillgången ska öka måste vi ställa krav.

Det gjorde några engagerade elever på Haraldsbogymnasiet under en miljövecka hösten år 2000 och drev igenom Krav-märkt mjölk. De diskuterade med rektorn och utformade ett förslag att skolan skulle servera Krav-märkt mjölk under fyra dagar och vatten en dag i veckan.

Förslaget presenterades i en enkätundersökning, där dock endast 350 av strax över 1 000 elever svarade. Resultatet var inte så imponerande, hela 150 personer var mot förslaget och 200 personer för. Men då det fanns pengar att undvara var det möjligt för skolan att servera både Krav-märkt mjölk och icke Krav-märkt mjölk i en prövotid. Nu serveras det inte Krav-mjölk längre, men det diskuteras att införa igen, vilket skulle kosta 20 000 kronor mer per år.

För att ha råd med mer miljömärkt mat måste skolorna dra ner på andra kostnader, om skolan inte får mer pengar av politikerna vill säga. Skolans miljösamordnare Gittan Matsson föreslår att man startar ett projekt för att minska sabotaget och öka miljömärkta produkter genom att använda de pengar som årligen används till att betala sabotagekostnader, till att köpa in fler miljövänliga produkter.

KRISTINA BENGTH

Mer läsning

Annons