Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eleverna sviker Brunnsvik

Annons

- Vi vet inte när vi hade så få elever till allmänkursen men tendensen är lika i hela landet med undantag för storstadsområdena, förklarade studierektorn Kennerth Sjögren vid en pressträff på torsdagen.

- En förbättrad konjunktur i samhället och ökade studiekostnader har satt sina spår. Dessutom har säkerligen kunskapslyftet gjort sitt till, trodde Sjögren.

Av de elever som nu börjar höstkursen kommer under tio procent att bo på internat. Det vill säga att de har bostad och kosten vid skolan.

- För många är det svårt att lämna familjen och då bor man hellre hemma och pendlar, trodde Stefan Schelin, som är ansvar-ig för skolans skötsel och ekonomi.

Det finns i dag 138 boenderum med runt 200 bäddar. Endast ett fåtal av dessa kommer nu att utnyttjas.

Att skolans ekonomi är hårt ansträngd har tidningen redogjort för tidigare. Minst två miljoner kronor ska sparas in under året.

- Vi är dock mycket glada för att detta inte sker på bekostnad av vår fasta personal, säger den nytillsatte rektorn Christer Wahlbäck.

- Nedskärningar är gjorda för timanställd personal och i form av naturlig avgång via pensioner.

- Vi har i dag runt 80 anställda vid skolan och av dessa är knappt hälften lärare.

- Ingen ska tro att vi står nära någon konkurs. Tvärtom så ska vi nu arbeta upp denna fantastiskt fina och ändamålsenliga toppen-anläggning.

- Det finns många nya projekt på gång redan under hösten. Bland annat ska vi i samarbete med länsarbetsnämnden få i gång verksamhet vid skolan för långtidsarbetslösa.

- Dessa ingår i den så kallade aktivitetsgarantin och kan alltså studera vid skolan.

- Det är oerhört viktigt att man kan motivera äldre arbetslösa att studera. Vi kan inte ge garanti till något arbete men det blir definitivt lättare att söka jobb med utbildning i ryggen.

Wahlbäck talar vidare om arbetslivsfrågor där kursverksamhet ska ske i samarbete med Högskolan Dalarna.

- Vi kommer även att ha ett pilotprojekt mellan folkhögskolan och högskolan där inte minst folk från arbetarklassen ska få lära sig studieteknik.

- En termin vid folkhögskolan och den andra vid högskolan.

Brunnsvik omsätter i dag mellan 40-45 miljoner kronor. Av dessa tilldelas skolan mellan 10-11 miljoner i statsbidrag. Återstoden kommer från de fackliga organisationerna och specialkurser.

- Varför inte ordna en fotbollsskola på Brunnsvik sommar-tid? Här finns allt som behövs för ett par lyckade specialveckor, trodde Wahlbäck.

Nu återstår att se hur rektor Wahlbäck och hans medhjälpare lyckas i sina målsättningar att förstärka skolans ekonomi.

HARALD LOHSE

Mer läsning

Annons